Gebruikersonderzoek

Accessibility doet al jaren gebruikersonderzoek, gericht op het gebruiksgemak voor mensen met een functiebeperking. Dit onderzoek brengt de digitale hobbels in kaart.

Gebruiksgemak onderzoeken

Man met vingers op brailleleesregelDe toegankelijkheid van een website is een belangrijke voorwaarde voor mensen met een functiebeperking om gebruik te kunnen maken van internet. Naast de inspectie voor het Waarmerk drempelvrij.nl biedt Accessibility ook gebruikersonderzoek aan.

Gebruikersonderzoek is niet hetzelfde als inspectie. Toch is dit een zeer interessant type onderzoek dat veel nuttige informatie kan opleveren: met hulp van gebruikers met een beperking bekijken wij websites op toegankelijkheid. Hiermee kunnen de zogenaamde ergonomische grensbepalers worden gevonden. In veel gevallen zal iemand met een beperking sneller tegen een probleem aanlopen dan de gemiddelde bezoeker van een website. Deze in eerste instantie verborgen problemen kunnen zo worden gevonden en toch nog tijdig worden opgelost. Denk bijvoorbeeld aan de maximaal beschikbare tijd in een beveiligde omgeving voordat gebruikers automatisch worden uitgelogd.

Ervaring

Accessibility doet al jaren gebruikersonderzoek, gericht op het gebruiksgemak voor mensen met een functiebeperking. In zo’n uitgebreid onderzoek voert een groep testpersonen opdrachten uit die op video worden vastgelegd. Vervolgens analyseren onze toegankelijkheidsexperts de resultaten en nemen we in het uitgebreide rapport suggesties mee voor verbetering. We doen dit alles volgens protocollen die we in samenwerking met de Universiteit Twente en Viziris hebben ontwikkeld. Zo deden we onder andere onderzoek voor de Rijksoverheid en testten we de digitale tv-omgeving voor UPC.Meestal wordt bij gebruikersonderzoek uitgegaan van groepen testpersonen

Gebruikersonderzoek.nl

Uitgebreid gebruikersonderzoek is natuurlijk goed, maar niet altijd nodig, mogelijk of betaalbaar. Daarom hebben we in samenwerking met het Oogfonds een kleinschaliger vorm van gebruikersonderzoek ontwikkeld: Gebruikersonderzoek.nl. Dit korte onderzoek is vooral bedoeld om snel een eerste indruk te krijgen van het gebruiksgemak van bijvoorbeeld een nieuw website-onderdeel of applicatie.

Bij Gebruikersonderzoek.nl voeren testpersonen thuis een opdracht uit, terwijl speciale software dit vastlegt op video. Het resultaat wordt geanalyseerd door webexperts en voorzien van tips om de website gebruiksvriendelijker te maken. Een voorbeeld hiervan is het vaststellen van de grensbepaler voor de benodigde invultijd van een beveiligd online formulier.

Het onderzoek geeft bedrijven en overheden snel inzicht in de wijze waarop bijvoorbeeld een slechtziende senior bezoeker je website ervaart en waar zich mogelijk knelpunten voordoen. Deze informatie kun je gebruiken om je website aan te passen en gebruikersvriendelijker te maken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gebruikersvriendelijke websites goed zijn voor de omzet (conversie, klantenbinding, succesvolle transacties). Oplossen van die knelpunten kan dus leiden tot een hogere succesratio en tevredenheid bij klanten, maar ook tot besparing op kosten voor ontwikkeling en onderhoud van een website.

Voor overheidswebsites letten we speciaal op de Webrichtlijnen en Drempelvrij. Het gebruikersonderzoek is ook een prima aanvulling op inspectie voor het Waarmerk drempelvrij.nl en de Webrichtlijnen van de Nederlandse overheid.

Gebruikersonderzoek.nl is mede mogelijk gemaakt door het Oogfonds en het Revalidatiefonds. De primaire doelstelling is het stimuleren dat er bij de (ver)bouw en verbetering van websites en webapplicaties rekening wordt gehouden met mensen met een beperking. Die worden daarmee toegankelijker voor iedereen.

Gerelateerd

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn