Terug naar nieuwsoverzicht

Workshop toegankelijkheid ehealthweek

Samen met Oogvereniging en PGOsupport hebben we een verkorte workshop digitale toegankelijkheid georganiseerd tijdens de ehealthweek 2019. Achtergrond vormde het besluit van het Informatieberaad Zorg om WCAG als standaard op te nemen in de basisinfrastructuur van de zorg.

eHealthweek workshop over digitale toegankelijkheid

Tijdens de ehealthweek 2019 hebben we een verkorte workshop gegeven over digitale toegankelijkheid voor mensen met beperkingen. We werkten samen met de Oogvereniging en PGOsupport die daar een handreiking digitale toegankelijkheid overhandigden aan Erik Gerritsen, secretaris generaal van het ministerie van VWS. Reden was het besluit van het Informatieberaad Zorg om WCAG als standaard op te nemen in de basisinfrastructuur van de zorg.

Digitale oplossingen in de zorg bieden nieuwe mogelijkheden voor communicatie, behandeling en begeleiding. Maar die oplossingen zijn lang nog niet altijd toegankelijk voor iedereen. Bij de ontwikkeling van patiëntenportalen, persoonlijke gezondheidsomgevingen (pgo’s), websites en mobiele ehealth applicaties wordt digitale toegankelijkheid nog vaak vergeten of is er onvoldoende kennis. Mensen met een visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperking lopen daardoor tegen problemen aan bij het gebruik van die digitale zorg.

Nu hebben zorgaanbieders en zorgverzekeraars dus een basis hebben geformuleerd waaraan ze allemaal willen gaan voldoen. Een basis die ze ook mee kunnen nemen naar hun ICT-leveranciers. Die basis wordt gevormd door een internationale richtlijn, WCAG. Dat is een set technische richtlijnen voor websites, mobiele applicaties en Internet of Things. Steeds meer organisaties passen die richtlijnen toe. Toegankelijkheid was al eerder een wettelijke verplichting via de Wet Gelijke Behandeling op grond van Handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz).

Tijdens de verkorte workshop zijn we uitgegaan van onze monitor toegankelijkheid in de zorg (uitgevoerd in 2018), interviews met zorgmanagers en workshops en presentaties bij zorgorganisaties.

Uit ons onderzoek blijkt dat zorgorganisaties toegankelijkheid belangrijk vinden maar niet altijd weten hoe ze dat het beste moeten aanpakken. Tijdens de verkorte workshop kregen we vragen zoals o.a.: Wat is digitale toegankelijkheid? Wat zegt de wet? Welke richtlijnen zijn er? Hoe ga je ermee aan de slag? Hoe organiseer je het binnen je organisatie en hoe betrek je zowel medewerkers als de doelgroep.

Binnenkort organiseren we weer een uitgebreide workshop in samenwerking met de NvZ. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Of neem contact op voor informatie over een workshop bij u in de buurt.

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.