Terug naar nieuwsoverzicht

Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid (NCDT) 2018

Op woensdag 16 mei 2018 vond het 5e Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid (NCDT) plaats in Antropia in Driebergen-Zeist. Deelnemers werden bijgepraat over het Besluit Digitale Toegankelijkheid, over de verplichting voor toegankelijke websites voor het bedrijfsleven en over het maken van toegankelijke content. Twee Accessitbility-klanten presenteerden hoe zij binnen hun organisatie digitale toegankelijkheid hebben geïntroduceerd en verankerd. Wil jij meer weten over hoe Schiphol of Rituals digitale toegankelijkheid op orde kregen? Bekijk dan hun presentaties: https://www.ncdt.nl/presentaties/.

Accessibility's toegankelijkheidsexpert Brian Bors vertelde over de toegankelijkheid van apps. Een mobiele app op toegankelijkheid testen is namelijk iets anders dan een webpagina testen. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten als je een app beoordeelt? Leer er meer over in dit artikel.

Belang van toegankelijke apps

Het is belangrijk dat mobiele apps toegankelijk zijn, omdat apps steeds als een volwaardig communicatiekanaal worden gebruikt. Sommige content is dus alleen in app-vorm beschikbaar. Ook worden apps steeds ingewikkelder en dynamischer. Dat is goed, maar brengt wel toegankelijkheidsissues met zich mee. Het altijd goedkoper om die zaken bij de implementatie op te lossen, dan ze achteraf te moeten repareren.

Daarnaast komt er natuurlijk een wettelijke verplichting aan op termijn.

Testen

Het testen van een mobiele app gaat anders dan het testen van een website. Websites kunnen worden getest met een grote hoeveelheid hulpsoftware. Praktisch gesproken worden Android-apps nagenoeg alleen met talkback en iPhone-apps vrijwel uitsluitend met voiceover bekeken. Dit maakt het pragmatisch testen van apps makkelijker. Bovendien kan de code vaak niet bekeken worden tijdens het testen, en is het moeilijk om te voorspellen of de code correct geïnterpreteerd gaat worden door de hulpsoftware. Dat maakt pragmatisch testen niet alleen makkelijker, maar ook soms noodzakelijk.

Aan de slag

Brian spreekt voor een groep mensen. Foto gemaakt door Eric van Nieuwland

Graag zien wij natuurlijk dat onderzoekers hiermee zelf ook aan de slag gaan. Daarvoor is het handig om bekend te raken met de twee screenreaders en hun werking (Talkback en Voiceover). Oefenen met deze twee screenreaders - net zoals een blinde of slechtziende gebruiker ermee zou oefenen - is een goede eerste stap. Een van de meest gemaakte fouten is SC 4.1.2 (het laatste SC binnen WCAG2ICT) binnen apps. Let er dus vooral op dat interactieve elementen (zoals een toggle knop om een nieuwsbrief te ontvangen) een naam (bijvoorbeeld "ik wil een nieuwsbrief ontvangen") een rol (bijvoorbeeld "toggle") en een waarde (bijvoorbeeld "Ja/nee") goed communiceren naar hulpsoftware.

Er zijn natuurlijk nog veel meer tips en elementen waar je op kunt letten. Een aantal hiervan kun je terug lezen in Brians presentatie: https://www.ncdt.nl/presentaties/toegankelijkheid-van-apps-zelf-testen/. En wil je meer weten over toegankelijke apps? Meld je dan aan voor deze training: https://www.accessibility.nl/trainingen/apps-toegankelijk-maken.

Fotograaf: Eric van Nieuwland

Gerelateerd

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.