Terug naar nieuwsoverzicht

WAI-Tools: Wereldwijde harmonisatie toetstools

Zou het niet handig zijn als je als overheid exact kunt toetsen of je aan de EU Directive voor digitale toegankelijkheid voldoet? En dat die toetsingsresultaten voor heel Europa (en zelfs wereldwijd) vergelijkbaar zijn?

Dat is nou precies waar het Web Access Initiative (WAI) Tools project naar streeft. Dit door de EU gefinancierde project gaat een driejarige fase in. Doel is om de veelheid aan toetsingsmethodieken voor digitale toegankelijkheid – zowel handmatige als (semi-)automatische toetsing – op elkaar af te stemmen. 

En het gaat daarbij niet alleen om bestaande toetsingsmethodieken, maar ook om nieuwe technologieën. Hoe maak je bijvoorbeeld het touchscreen-toetsenbordje op een smart phone toegankelijk? Hoe zorg je dat de interfaces van het Internet of Things ook door mensen met een functiebeperking zijn te gebruiken?

Om hiervoor toetsingsregels en richtlijnen te ontwikkelen, werkt Accessibility binnen het internationale WAI netwerk samen met grote toolbouwers als Siteimprove en Deque, en met overheden en kennisinstellingen. We stellen de toetsingsregels op, verwerken ze in toetsingtools en –tests, valideren deze tools en testen ze vervolgens bij de Portugese en Noorse overheid in de praktijk.

Als het goed is hebben we dan over drie jaar geharmoniseerde toetsingsmethoden die wereldwijd bruikbaar zijn. En Accessibility maakt in het project ook nog een tool die meteen de benodigde toegankelijkheidsverklaring genereert vanuit de WCAG-EM Report Tool, waarmee overheden kunnen aantonen hoe het met hun digitale toegankelijkheid staat.  

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.