Terug naar nieuwsoverzicht

Mobiele applicaties krijgen eigen richtlijnen

De toetsing van digitale toegankelijkheid van websites is in Europa al stevig verankerd in Europese en nationale regelgeving. Maar aan de toetsing van mobiele applicaties werd nog onvoldoende aandacht geschonken. Dat gaat veranderen, want de Europese Standaardisatie Organisaties werken aan een  update van richtlijn EN 301 549. Die zal worden uitgebreid voor mobiele applicaties. We roepen ons netwerk op om daarbij te helpen. Het uiteindelijke doel: Toegankelijke apps die door iedereen kunnen worden gebruikt.

Muisgebruik en tablet?

Mobiele telefoon

Het EU Directive zegt dat mobiele apps gecontroleerd moeten worden, maar de bestaande richtlijnen lijken daar nog niet voldoende op ingericht en vereisen soms nog alternatieven die voor mobiele toestellen (zoals telefoons en tablets) niet nodig of zelfs omslachtig zijn. Zo is een van de toegankelijkheidscriteria dat er een alternatief moet zijn voor mensen die geen muis kunnen gebruiken. Dat is bij tablets en smartphones met hun touchscreens niet altijd aan de orde. Zaken als touch events, gesturing, swipen en spraakinvoer en -uitvoer werken op mobiele apparaten vaak nog anders en bieden dus ook andere toegankelijkheidsoplossingen. Dat moet verwerkt worden in de richtlijnen.

Praktijkvoorbeelden verzamelen

Accessibility is, als lid van W3C, betrokken bij de voorbereiding van de updates. We verzamelen praktijkvoorbeelden van de mismatch tussen de toegankelijkheidsrichtlijnen en de dagelijkse praktijk van mobiele applicaties. Dus laat ons vooral weten als je tegen dergelijke zaken aan loopt. Je kunt het aan ons melden of direct aan het W3C.

De update zal naar verwachting medio 2018 afgerond zijn. Overheden moeten nu al de richtlijnen toepassen en kunnen daarvoor al verwijzen naar de nieuwe voorstellen.

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.