Terug naar nieuwsoverzicht

IT voor verstandelijk beperkten

Bij mensen met een functiebeperking denken we al gauw aan slechtzienden of doven. Maar ook mensen met een verstandelijke beperking horen bij deze groep. En ook daar zet Accessibility zich voor in, als het om digitale toegankelijkheid en hulpmiddelen gaat die deze groep kan helpen zo zelfstandig mogelijk deel te nemen aan de maatschappij.

Onderzoek

Zo hebben we onlangs, samen met partners en onder de projectleiding van Paula Sterkenburg van Bartiméus en de Vrije Universiteit, een prestigieuze subsidie van ZonMW gekregen voor onderzoek naar de mogelijkheden van IT om mensen met een verstandelijke beperking te ondersteunen in het opbouwen en onderhouden van sociale relaties. Denk daarbij aan technologie om begrippen als empathie en mentaliseren aan te leren en om ouders en begeleiders van mensen met een ernstig verstandelijke beperking te ondersteunen. Dat kan met apps, maar ook met serious games.

De beleving van mensen met een functiebeperking

Accessibility is partner in dit project om de toegankelijkheid van de software en apps die gemaakt worden te onderzoeken. Ook zullen we het onderzoek aangrijpen om de beleving van mensen met een functiebeperking in kaart te brengen en richtlijnen te ontwikkelen die bijdragen aan de digitale toegankelijkheid voor deze groep.

Projectteam

Het projectteam bestaat uit cliënten en cliëntvertegenwoordigers, Bartiméus, Ons Tweede Thuis, Cordaan, ASVZ, Stichting Accessibility, het Prader-Willi Fonds, Stichting Down Syndroom, VU, HvA en ROC Amsterdam, TU/e

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.