Terug naar nieuwsoverzicht

NCDT 2016: Toegankelijkheid is organisatie-issue

Digitale toegankelijkheid is tegenwoordig niet zozeer een technische uitdaging, maar een kwestie van organisatie. Het is bij uitstek iets wat je niet alleen, maar met de hele organisatie doet. Maar hoe zorg je ervoor dat toegankelijkheid in je organisatie landt? Dat waren de issues die dinsdag 31 mei ter sprake kwamen op het vierde Nationaal Congres Digitale Congres, waar Accessibility mede-initiatiefnemer en partner van is.

Opening NCDTSprekers van naam uit binnen- en buitenland deelden hun ervaringen en inzichten met een talrijk en gevarieerd publiek. Voor wie de noodzaak van ICT-toegankelijkheid nog niet helemaal op zijn netvlies had staan, legde Dick Houtzager van het College voor de Rechten van de Mens uit dat de urgentie echt gaat veranderen. Met de ratificatie van het VN Verdrag wordt digitale toegankelijkheid een verplichting voor overheid én bedrijfsleven.

De Britse toegankelijkheidsexpert Jonathan Hassell liet op humoristische wijze zien hoe je je collega’s – en vooral je managers en directie – ertoe kunt bewegen toegankelijk te omarmen. Gerry ‘mr Toptaken’ McGovern schuwde de controverse niet in zijn pleidooi om nu eens echt naar de klant te gaan luisteren; alleen dan kom je tot Digital Excellence. Weg met mooie marketingpraat en meten wat je bezoeker komt doen op je website. Die boodschap landde ook in de marketingwereld: binnen no time was het congres trending topic op Twitter.

Accessibility’s Ron Beenen en ING’s Jake Abma vatten alles samen in een inspirerend en praktisch stappenplan om toegankelijkheid van een eenmans-issue een organisatiebrede aangelegenheid te maken.

Wie wat dieper op onderwerpen in wilde gaan, kon terecht bij de parallelsessies. Van topaken identificeren tot Google Analytics en van scrum tot remote testing; in de praktische workshops was volop ruimte voor vragen, dilemma’s en antwoorden.

En natuurlijk bood het congres een uitgelezen netwerkmogelijkheid. In een goede sfeer en onder het genot van heerlijke, biologische hapjes en drankjes deelden bezoekers ervaringen en ideeën uit. Kortom, een geslaagde dag die naar meer smaakte!

Lees verder in het complete verslag van het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid 2016.

Tenslotte: houd 22 november 2016 vast vrij in de agenda. Accessibility organiseert dan ter gelegenheid van haar 15-jarig bestaan een congres dat in het teken staat van de nieuwe regelgeving rond ICT-toegankelijkheid die voort gaat vloeien uit de ratificatie van het VN-verdrag. 

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.