Terug naar nieuwsoverzicht

WSIS Forum: Inclusiviteit op het web

Toegankelijkheidsexpert Martijn Houtepen was één van de sprekers tijdens het WSIS Forum, dat gehouden werd van 2 tot 6 mei in Geneve, Zwitserland. Hij was in die rol aanwezig bij de themaworkshop ‘The Role of Web Accessibility in Digital Inclusion (European Internet Inclusion Initiative)’, waar hij sprak over de EIII User Testing Tool, ontwikkeld door Stichting Accessibility.

Foto van Martijn Houtepen op het WSIS ForumMet UTT manuele aanvulling op automatisch testen

Martijn sprak op maandag 2 mei tijdens de workshop over de EIII User Testing Tool (UTT), het gratis hulpprogrammaatje dat Stichting Accessibility ontwikkelde waarmee gebruikers een website op toegankelijkheidsaspecten kunnen testen. Want, zo stelde hij, manueel testen is een belangrijke aanvulling op het automatisch testen, als je de webtoegankelijkheid zo volledig mogelijk in kaart wil krijgen.
Onder de andere sprekers tijdens de workshop bevonden zich Shadi Abou-Zahra, toegankelijkheidsexpert bij W3C, en Mikael Snaprud, CEO bij Tingtun.

10% van de Europese overheidswebsites toegankelijk

In ‘The Role of Web Accessibility in Digital Inclusion’ kwam onder andere de rol van overheden aan bod, als het gaat om het faciliteren van digitale toegankelijkheid. Uit onderzoek van de Europese Commissie (EC) is gebleken dat slechts 10% van de Europese overheidswebsites volledig toegankelijk is voor iedereen. Er is dus nog letterlijk een wereld te winnen voor webtoegankelijkheid.

Sessies over tools en Open Source Foto van het WSIS Forum

Tijdens het WSIS Forum waren VN-ambassadeurs, politici en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig om te spreken over het dichten van de ‘digital gap’ wereldwijd. Ook werden nieuwe tools gedeeld, zoals het model policy report van ITU, voor overheden die nog geen beleid hebben op het gebied van digitale toegankelijkheid. Verder bezocht Martijn een inspirerende sessie over Open Source. Een goede reden voor een overheid om voor een Open Source-beleid te kiezen is het economische argument. Van Closed Source profiteren slechts een paar Amerikaanse multiniationals. Bij gebruik van Open Source vloeit de investering naar lokale bedrijven. Overheden hebben daarmee een belangrijk instrument in handen om een duurzaam en verantwoord bestedingsbeleid te voeren. 

Inclusiviteit belangrijke pijler voor VN

Inclusiviteit als het gaat om onderwijs, toegang tot werk en tot informatie, is één van de pijlers waarop de Sustainable Development Goals voor 2030 van de Verenigde Naties (27 september 2015) is gefundeerd.

Het WSIS Forum is het jaarlijkse follow-up event op de World Summit on the Information Society (WSIS) die gehouden werd in 2003 en 2005. De conferentie is georganiseerd door de ITU, UNESCOUNDP en UNCTAD.

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.