Terug naar nieuwsoverzicht

De geluidenbal

Voetballen als je slecht kunt zien, kan dat? Zeker weten! Accessibility is bezig met de ontwikkeling van een geluidenbal. We hebben al een aantal oplossingen gevonden. Samen met de docent bewegingsonderwijs van Bartiméus doen we verder onderzoek.

Daarom zijn we op dit moment aan de slag met het idee van een geluidenbal. De docent bewegingsonderwijs van Speciaal Onderwijs Bartiméus gaat hierin samen met Accessibility op zoek naar een oplossing. Als hij voetbalt of andere balsporten doet met zijn klas, bestaande uit kinderen met een visuele beperking, gebruiken ze een bal met belletjes erin. Die rinkelt wanneer deze in beweging is zodat de kinderen weten waar de bal zich bevindt. Echter een probleem ontstaat: de bal is moeilijk terug te vinden zodra hij stil ligt.

We hebben een paar oplossingen gevonden:

  • Een accelerometer (versnellingsmeter), aangebracht in de bal, wat veranderingen in snelheden meetEen rode geluidenbal met gaten en drie belletjes
    en dus trillingen in de bal. Als je hier een luidsprekertje aan zou koppelen wat piepjes / geluid nog ca. 10 seconden nadat de bal geen beweging maakt door laat gaan, zou dat een oplossing voor het probleem kunnen zijn.
  • Een luidsprekertje in de bal, die in verbinding staat met een kleine afstandsbediening. Één speler per team of een onpartijdig persoon (bijv de scheidsrechter of een begeleider) heeft een afstandsbediening en kan op de knop drukken om de bal geluid te laten maken.
  • Een klein radiootje in de bal, zodat er voortdurend muziek uit komt, stilliggend of bewegend. Mensen die niet kunnen zien krijgen de meeste input binnen via geluid, dus alleen maar piepjes en belletjes kan storend zijn. Hoezeer dit op prijs wordt gesteld tijdens een pot voetballen is nog de vraag.

Het vervolg

Nu we een inventarisatie van de mogelijkheden hebben gedaan, gaan we samen met de docent en de leerlingen kijken welke oplossing het meest praktisch is. En natuurlijk moet de bal ook tegen een stootje kunnen met de techniek die er in komt te zitten. Daarom hebben we een prototype ontwikkeld waarbij we een luidsprekertje in de bal hebben gebouwd. Kijk de onderstaande video om te zien hoe we dit hebben gedaan. Op dit moment ligt de bal bij de school en horen we na de Kerstvakantie van de leerlingen of we verder gaan met deze bal of nog een ander prototype gaan ontwikkelen. 

Stilstaand beeld uit video van Geluidenbal

Download deze video

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.