Terug naar nieuwsoverzicht

Blind naar de top

Blind een berg van ruim 5.500 meter beklimmen? Jazeker, het kan! Sterker nog, een groep van 6 blinden en slechtzienden heeft een poging gewaagd naar de top van de Kilimanjaro! Een prestatie van formaat waarmee zij willen laten zien dat zelfs met een functionele beperking geen berg te hoog hoeft te zijn. Accessibility maakte ter voorbereiding 3D modellen.

Deelnemers op de KilimanjaroZo’n missie vergt natuurlijk de nodige voorbereiding. En daarin heeft Accessibility een belangrijke rol gespeeld. Om de helden voor te bereiden heeft een team van 24 man onder leiding van Accessibility 3 maanden lang gewerkt aan een interactief 3D model van de berg en de route.

3D-printer

Daarvoor hebben we gebruik gemaakt van een 3D-printer en van de allernieuwste audiotechnologie. Met het geprint 3D-model konden de kandidaten voelen wat ze op hun tocht allemaal tegen zouden komen: hoe loopt de route, hoe voelt de ondergrond waar je over loopt of klimt, waar slaap je.

Maar we hebben het model nog een tandje geavanceerder gemaakt met behulp van geleidende verf en audiofiles. Daarmee kregen de klimmers tijdens hun voel-expeditie op ook informatie te horen over weersgesteldheid, route-informatie, grondsoort.

Het model is te bezichtigen op de school van Bartimeus in Zeist.

Technische uitdaging

Demonstratie van 3D model aan deelnemers met TV crewDe technische uitdaging zat 'm vooral in het combineren van 3D-printing en interactieve elektronica. Voor ons was dit een voorproefje om met deze technieken educatief materiaal te gaan ontwikkelen.

We hebben voor dit project intensief samengewerkt met Geodan, Protospace en Bartiméus. En natuurlijk met enthousiaste blinden en slechtzienden die hebben meegeholpen. Bijzondere dank aan Thomas Hesseling, Amy Rijke en de docenten, studenten, onderzoekers, stagestudenten en vele anderen die hebben meegeholpen. 

Documentaire

Met de geavanceerde voorbereiding, een team van begeleiders, én met RTL-presentatoren Lieke van Lexmond en Dennis Weening – die uit solidariteit geblindoekt zijn – zijn de helden op weg. Op 11, 18 en 25 november zijn hun avonturen op RTL5 te volgen in de documentaire Blind naar de Top.

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.