Terug naar nieuwsoverzicht

Earcatch vertelt what’s on in de bios

Blind, en toch een spannende film in de bioscoop kunnen volgen? Vanaf vandaag geen fictie, maar werkelijkheid! Dankzij Earcatch, een handige app voor audiodescriptie die de blinde en slechtziende filmliefhebber precies vertelt wat er te zien is op het scherm.

Sam gebruikt de Whatson appAudiodescriptie is een techniek waarbij een stem in stille momenten beschrijft wat er op het scherm te zien is. Op die manier kunnen mensen met een visuele beperking de gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en scenes waarbij personages niet spreken toch 'zien' – of liever: horen.

Het werkt eenvoudig: je download via Earcatch gratis het audiodescriptiebestand van de film die je wilt gaan zien. Eenmaal in de bios heb je geen wifi of internet nodig; Watson synchroniseert de audiodescriptie en de film met behulp van geluidsherkenning. Met één oordopje luister je naar de audiodescriptie, en met het andere oor hoor je het zaalgeluid.

En het mooie: de Earcatch-app stelt de audiodescripties gratis beschikbaar, zowel voor iOS als Android.

Earcatch is ontwikkeld door Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus, en Accessibility heeft de noodzakelijke kennis geleverd over toegankelijkheid van iOS en Android apps. Daarnaast werken we mee aan de toegankelijkheid van de Earcatch website en organiseerden we gebruikersonderzoeken van de app met blinde en slechtziende gebruikers. Inmiddels kun je de app downloaden:
Download de iPhone versie van de Earcatch app
Download de Android versie van de Earcatch app

Voor dit project hebben we ook in samenwerking met Firm Ground een onderzoek uitgevoerd naar de websites van bioscopen. Een aantal bioscopen heeft naar aanleiding van de resultaten al laten weten dat ze aan de toegankelijkheid van hun site gaan werken.

(Dit is een update van een eerder bericht van 5 augustus 2015)

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.