Terug naar nieuwsoverzicht

Minister Plasterk bij Accessibility en Bartiméus

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bezocht Bartiméus en Accessibility in Zeist om te praten over toegankelijke digitale dienstverlening van de overheid voor iedereen. Ook voor mensen met een functiebeperking en taal- of cognitieve achterstand. In het programma stond onder andere een computerklas voor leerlingen met een visuele beperking en een demonstratie van Gewoon Toegankelijk door Accessibility.

Tom Hessels en Eric Velleman van Accessibility tijdens de presentatie voor Minister PlasterkDe leerlingen van het Voortgezet Speciaal Onderwijs demonstreerden de minister hoe zij digitale hulpmiddelen gebruiken tijdens de lessen. Plasterk was onder de indruk van de leerlingen die braille, spraak of vergroting toepassen. Lesmethoden worden echter steeds meer visueel. Het duurt ongeveer een jaar voordat een nieuwe lesmethode toegankelijk is voor leerlingen met een visuele beperking. Toegankelijkheid zou dan ook een randvoorwaarde moeten zijn bij de ontwikkeling van een lesmethode.

De minister sprak ook met medewerkers van Accessibility. Zij demonstreerden hoe belangrijk het volgen van de toegankelijkheidscriteria is om toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking te garanderen. Zij toonden tevens het instrument ‘Gewoon Toegankelijk’ dat in opdracht van BZK is ontwikkeld om websites automatisch op een deel van deze criteria te toetsen. Deze tool helpt bij het continu verbeteren van de toegankelijkheid van (overheid)websites.

Namens de Oogvereniging toonde Marleen Rozema, zelf bijna volledig blind, diverse apps die blinde en slechtziende mensen willen gebruiken. In de praktijk blijkt de toegankelijkheid niet altijd optimaal te zijn. Zij pleitte ervoor dat de toegankelijkheid van de apps ook in de richtlijnen toegankelijkheid opgenomen wordt. 

Jopie Nooren, bestuurder van Bartiméus onderstreepte bij de minister het belang van digitale toegankelijkheid voor mensen die slechtziend of blind zijn. 'Ik hoop dat u een partner wilt zijn, die zich hard maakt voor de toegankelijkheid van bijvoorbeeld lesmaterialen, websites, en het stemmen. De digitale ontwikkeling geeft zelfstandigheid aan mensen met een visuele beperking. Zelfstandig kunnen reizen, zelf bankzaken kunnen regelen, zelf kunnen stemmen. Dat is vrijheid en gelijkwaardigheid', aldus mevrouw Nooren.

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.