Terug naar nieuwsoverzicht

Overheid introduceert Toegankelijkheidsassistent webredacteuren

Vanaf 1 juli 2015 is de ‘Toegankelijkheidsassistent’ vrij beschikbaar voor websites van de Nederlandse overheid. Deze assistent ondersteunt webredacteuren actief bij het continu op peil houden van de toegankelijkheid van hun website. Dit is van groot belang om zoveel mogelijk burgers toegang te kunnen bieden tot de digitale dienstverlening van de overheid, ook mensen met een functionele beperking en mensen die minder vaardig zijn met de computer of de Nederlandse taal.

Accessibility Checker - find and fix all accessibility issues with a few clicksOp 26 juni 2015 hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de internationale onderneming CKSource de Toegankelijkheidsassistent (Accessibility Checker) voor het eerst getoond aan ontwerpers en bouwers van websites tijdens de leveranciersbijeenkomst van het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING).

Hulpmiddel voor webredacteuren

De Toegankelijkheidsassistent is een hulpmiddel voor webredacteuren (content managers). Met deze software kunnen ze de inhoud van webpagina’s vóór publicatie toetsen op toegankelijkheid. Webredacteuren krijgen, terwijl ze werken, een reactie wat er fout gaat of fout zou kunnen zijn en hoe ze fouten kunnen herstellen of voorkomen.

Internationaal zullen naar verwachting miljoenen eindgebruikers deze 'Accessibility Checker' benutten. De Toegankelijkheidsassistent is een Nederlandstalige versie van deze plug-in voor de CKeditor, wereldwijd de meest gebruikte WYSIWYG editor voor content management systemen (CMS). Op basis van een overeenkomst tussen het ministerie van BZK en CKSource is de licentie voor websites van de overheid kosteloos. Installatie kan plaatsvinden via de leverancier van de website, die er wel voor moet zorgen dat de overheidsinstantie zelf de licentie aanvraagt. CKSourse draagt zorg voor de support en de ontwikkeling van de Engelstalige 'Accessibility Checker'  en de Nederlandstalige 'Toegankelijkheidsassistent'. Meer informatie over de plugin, de wijze van installeren en de manier waarop een licentie aangevraagd kan worden staat op de website van Gewoon Toegankelijk.

Instrument van 'Gewoon Toegankelijk'

De toegankelijkheidsassistent test op dezelfde wijze als de monitor van 'Gewoon Toegankelijk'. Deze monitor toetst websites automatisch op 17 van de 38 internationale richtlijnen van het World Wide Web Consortium (W3C) voor webtoegankelijkheid (Web Content Accessibility Guidelines 2.0, niveau A + AA). Gewoon Toegankelijk is een gezamenlijk initiatief van KING, de VNG en het ministerie van BZK, waarbij ICTU en Logius zorg dragen voor ontwikkeling respectievelijk beheer. De testmodules zijn geschreven in samenwerking met Stichting Accessibility en de internationale Quail community.

Meer informatie: gewoontoegankelijk.nl

Gerelateerd

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.