Terug naar nieuwsoverzicht

Minister kondigt wetgeving toegankelijkheid websites aan

Het College voor de Rechten van mens heeft door drempelvrij.nl een onderzoek uit laten voeren naar de toegankelijkheid van websites van gemeenten. Op 20 mei 2015 vond in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg (AO) plaats waar dit onderzoek aan de orde is geweest. Minister Plasterk kondigde als 'stok achter de deur' wetgeving aan die in 2016 gaat spelen.

Onderzoek

In het onderzoek is vastgesteld dat van de 393 onderzochte gemeenten slechts 7% voldoet aan de toegankelijkheidsstandaarden. 60% van de gemeenten heeft een ontoegankelijke website met een verklaring waarin staat dat zij hieraan werken. 33% van de gemeenten heeft geen toegankelijke website èn geen verklaring.
Ronald Plasterk

Kamervragen

Op kamervragen antwoordde de Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk dat hij zich herkent in het getal van 60% van de gemeenten die actief werken aan de toegankelijkheid van hun website. Hij is het eens met het College voor de Rechten van de Mens dat veel gemeenten meer zouden moeten doen en wil een stok achter de deur hebben. Daarom neemt hij in het voorgenomen wetsvoorstel over de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) een verplichting op om de websites toegankelijk te maken. Dit wetsvoorstel gaat in 2016 spelen. Het is een stok achter de deur, want het liefst heeft de minister dat al zo veel mogelijk voor die tijd is gedaan. In dit wetgevingstraject blijft hij in overleg met het College, onder andere over de resultaten die dit jaar op dit punt worden geboekt.

Lees hier het concept-verslag van het AO

 

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.