Terug naar nieuwsoverzicht

W3C lanceert rapportage tool toegankelijkheid

Op dinsdag 3 maart jl. lanceerde W3C (World Wide Web Consortium) de WCAG-EM Report Tool. Wilco Fiers, Senior Inspecteur bij Stichting Accessibility, ontwikkelde deze tool samen met W3C. Een belangrijke stap, want dit hulpmiddel helpt toegankelijkheidsonderzoekers bij het maken van rapportages over webtoegankelijkheid, een essentieel onderdeel van het evaluatiesproces.

W3C World Wide Web Consortium logoMet de WCAG-EM Report Tool worden toegankelijkheidsonderzoekers ondersteund in het rapporteren van webtoegankelijkheid volgens WCAG-EM, de Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology. Deze methodologie is veel gebruikt om digitale toegankelijkheid te onderzoeken volgens de WCAG 2.0, oftewel de Webrichtlijnen 2.0. Volgens Fiers biedt de tool in de toekomst veel aanvullende mogelijkheden in het meten van webtoegankelijkheid. "Een toekomstige versie van deze tool zal dan gemakkelijk gekoppeld kunnen worden aan andere webtoegankelijkheidstools, waardoor we de mogelijkheden tot automatisch testen kunnen vergroten. Dit is een belangrijk legoblokje waarmee we verder kunnen bouwen."

Onder leiding van Shadi Abou-Zahra, toegankelijkheidsexpert bij W3C, werd de WCAG-EM Report Tool ontwikkeld binnen het WAI-ACT Project. Het resultaat is een instrument dat niet alleen toegankelijkheidsonderzoekers helpt met rapporteren volgens WCAG 2.0, maar ook gekoppeld kan gaan worden aan andere toegankelijkheidstools. Fiers legt uit: "De data worden nu hoofdzakelijk handmatig verzameld. In de toekomst zal dit proces meer geautomatiseerd worden. De WCAG-EM Report Tool is nu in een eerste versie verschenen, maar zo ontworpen dat het straks mogelijk is om een koppeling te maken met andere webtoegankelijkheidstools. Hiermee kunnen we de mogelijkheden tot automatisch testen uitbreiden, waardoor het onderzoeksproces een stuk efficiënter ingericht kan worden."

WCAG-EM Report Tool zal door Abou-Zahra op 7 maart 2015 gepresenteerd worden op het 30ste Annual International Technology and Persons with Disabilities Conference, georganiseerd door Califorina State University Northridge.

De WCAG-Report Tool is online beschikbaar. W3C laat weten graag feedback te ontvangen van toegankelijkheidsonderzoekers en staat open voor suggesties waarmee een volgende versie verbeterd kan worden.

Reacties kunnen per e-mail gestuurd worden naar het (openbaar gearchiveerde) adres wai-eo-editors@w3.org. Via Github kan ook: github.com/w3c/wcag-em-report-tool/issues.

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.