Terug naar nieuwsoverzicht

Harvard en MIT aangeklaagd wegens ontoegankelijkheid

De Amerikaanse topuniversiteiten Harvard en MIT zijn door belangenverenigingen voor doven aangeklaagd wegens ontoegankelijk online lesmateriaal.

Harvard, MIT, edX logo'sDe Amerikaanse topuniversiteiten Harvard University en het Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.) zijn afgelopen donderdag aangeklaagd door verschillende belangenverenigingen voor doven. Deze stellen dat de universiteiten tekort schieten in het ondertitelen van online colleges, podcasts en andere educatieve programma’s. De aanklagers menen dat Harvard en M.I.T. hiermee doven en slechthorenden discrimineren en uitsluiten van gebruik van publieke diensten. Daarom diende de National Association for the Deaf (NAD)namens deze groepen een collectieve aanklacht in bij de federale rechtbank.

Volgens de NAD ontbreekt de ondertiteling bij veel van de online content die door Harvard en M.I.T. aangeboden wordt. Of is de ondertiteling zo slecht dat de informatie voor de studenten met gehoorproblemen onbegrijpelijk zou zijn. "Vergelijk het met gebouwen zonder helling bij de ingang, die rolstoelgebruikers de toegang ontzeggen. Online lesmateriaal zonder ondertiteling sluit doven en slechthorenden buiten,” zo is in de tenlastelegging tegen Harvard te lezen. M.I.T. ontving een aanklacht met een vergelijkbare strekking.

De belangengroepen zijn volgens eigen zeggen niet uit op financiële winst, maar willen met de aanklacht bereiken dat de universiteiten verplicht gesteld worden om al het online educatieve materiaal te voorzien van ondertiteling.

Beleidsmedewerkers van Harvard en M.I.T., beide gevestigd in Cambridge, laten weten dat de universiteiten het streven hebben om alle cursussen en opleidingsmaterialen voor iedereen toegankelijk te maken. Ze wilden verder niet ingaan op de inhoud van de rechtszaak.

Harvard, bij monde van woordvoerder Jeff Neal, rekent daarnaast op ondersteuning in de vorm van wet- en regelgeving. Volgens Neal is er een nieuw federaal reglement in de maak, dat "de broodnodige begeleiding op dit gebied" zal bieden. Naar verwachting wordt de nieuwe regelgeving dit jaar geïntroduceerd door het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Volgens Neal zal Harvard de wet hierin volgen.

De woordvoerder stelt dat "het vergroten van de toegang naar kennis en het toegankelijk maken van online educatieve content van vitaal belang is voor Harvard en onderwijsinstellingen in het hele land.”

Namens M.I.T. laat een woordvoerster weten dat alle nieuwe online content die de universiteit publiceert van ondertiteling zal worden voorzien. Ook bestaande populaire cursussen zullen ondertiteld worden.

Deze zaak laat het belang van toegankelijk studiemateriaal op internet zien. Zowel Harvard, met ongeveer 21.000 academici en studenten, als M.I.T., die er ongeveer 11.000 heeft, bieden een breed aanbod aan gratis online content, via eigen kanalen, maar ook via YouTube en iTunesU. De universiteiten zijn ook medeoprichters van edX, een platform dat studenten over de hele wereld tientallen gratis online lesprogramma’s biedt, afkomstig van verschillende onderwijsinstituten.

Advocaat Bill Lann Lee, die de NAD vertegenwoordigt, liet eerder aan The New York Times weten dat Harvard en M.I.T. altijd voorlopers zijn geweest op het gebied van het aanbieden van online universitair lesmateriaal. Een wijziging in hun beleid op dit vlak zal van grote invloed zijn op het beleid van andere universiteiten.

Christine Griffin, directeur van het Disability Law Center in Boston en tevens één van de andere advocaten in deze zaak, hoopt dat dit het geval is. "Onze hoop is dat deze rechtszaak niet alleen de werkwijzen van Harvard en M.I.T. zal veranderen, maar dat het ook andere universiteiten aanspoort om zich aan te passen," aldus Griffin tegen The Boston Globe.

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.