Terug naar nieuwsoverzicht

Oculus Rift: de virtuele toekomst

Oculus Rift, de populaire 3D-bril die het afgelopen jaar vooral de gamewereld op z’n kop zette, beleeft nu zijn tweede, nog geavanceerdere ontwikkelversie. Accessibility is er ook dit keer weer bij om de mogelijkheden voor mensen met een functiebeperking te onderzoeken.

Oculus Rift versie 2 headsetToen Oculus Rift (OR) als een ontwikkelversie in 2012 gelanceerd werd, stond de gamewereld op zijn kop: een 3D-bril die je als een immense bril kan opzetten, zodat je je als het ware in je gamewereld stapt. Een hele nieuwe ervaring met enorme groeimogelijkheden in de game- en filmwereld.

Hulp bij training


Maar Accessibility zag nog andere kansen. Namelijk als hulpmiddel voor mensen met een functiebeperking. Game Accessibility, het project binnen Accessibility die zich geheel richt op toegankelijke games en functionele toepassingen daarvan, bemachtigde een ontwikkelexemplaar en onderzocht om te beginnen de toegankelijkheid van het apparaat zelf. Voor dove, motorisch en zelfs visueel beperkte gamers blijkt de bril een uitkomst, omdat je met hoofdbewegingen kunt werken en omdat het beeld zo dicht op de ogen zit.

En we kijken verder: naar de toepassingsmogelijkheden voor mensen met een functiebeperking. Zo kan de bril helpen bij revalidatie van mensen die (tijdelijk) minder mobiel zijn. Of een leefomgeving simuleren bij de training van nieuwe of lastige omgevingssituaties voor mensen met een visuele, auditieve of cognitieve beperking. Maar de bril biedt ook mogelijkheden om mensen zonder beperking kennis te laten maken met de leefwereld van mensen die niet goed kunnen zien, horen of bewegen – reuze handig om awareness te kweken bij bijvoorbeeld familie en vrienden, maar ook bij producenten van producten en diensten.

Google Glass

Inmiddels is een nieuwe ontwikkelversie van de Oculus Rift gelanceerd. En natuurlijk gaan we ook deze onderwerpen aan een grondig gebruikersonderzoek met een testpanel van mensen met een functiebeperking. De verwachtingen zijn hooggespannen, te meer ook omdat wij de toekomst helemaal richting ‘head mounted devices’ zien gaan. Zoals bijvoorbeeld ook Google Glass – een andere ontwikkeling die we uitgebreid testen met en voor mensen met een functiebeperking.

 

Gerelateerd

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.