Terug naar nieuwsoverzicht

NCDT congres: Toegankelijkheid zaak voor en door iedereen

Het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid beleefde op 29 oktober 2014 weer een succesvolle editie. Sprekers uit binnen- en buitenland lieten hun licht schijnen over digitale toegankelijkheid. Het bleek maar weer eens: toegankelijkheid is een voorwaarde voor echte bereikbaarheid en moet breed in een organisatie gedragen worden. Accessibility was als partner met 3 sprekers vertegenwoordigd.

Gareth Ford WilliamsHet werd weer eens van verschillende kanten duidelijk gemaakt tijdens het NCDT 2014: toegankelijkheid is een must als je echt voor iedereen bereikbaar wil (of moet) zijn, en het is een zaak van de hele organisatie.

Toegankelijkheid is een raamwerk

Keynotespeaker Gareth Ford Williams, Hoofd Accessibility Future Media bij de BBC, schetste die boodschap aan de hand van de situatie bij de Britse omroepgigant. Tot op het hoogste niveau in de organisatie zit toegankelijkheid in het DNA van de BBC’ers, vanuit het motto: 'De BBC brengt het beste naar iedereen. Waar je ook bent, wie je ook bent, arm, rijk, oud of jong: iedereen verdient het beste'. Ford Williams: "Daar knopen we veel van ons toegankelijkheidswerk aan vast. We leveren content aan alle belastingbetalers; zij hebben recht op die toegankelijkheid!"

De BBC heeft dit motto vertaald naar de dagelijkse praktijk. "Toegankelijkheid is een essentieel uitgangspunt bij alles wat we doen. We werken er samen aan, ieder vanuit zijn eigen discipline," legt Ford Williams uit. "Toegankelijkheid is meer dan een set richtlijnen. Het is een raamwerk. Ook trainingen, procesrichtlijnen en testmogelijkheden behoren ertoe, zodat iedereen ook echt toegankelijk kán werken."

Webgovernance

Juist die borging in de organisatie blijkt nogal eens een bottleneck, zo bleek uit de presentatie van Wiep Hamstra. Haar advies: zorg voor goede webgovernance om toegankelijke websites te realiseren.

Volle plenaire congreszaal bij DomstadOf we daarmee in 2020 toegankelijke websites hebben gerealiseerd, is maar zeer de vraag, zo bleek uit de presentatie van Accessibility’s Eric Velleman. Zijn historische overzicht van ict-toegankelijkheid bij de Nederlandse overheid stemt alvast niet hoopgevend. Hij pleitte ervoor om bij alle toekomstige ict-ontwikkelingen de groeiende groep mensen met een functiebeperking aangehaakt te houden.

Voor Joost van der Valk is het nog steeds een raadsel waarom de webrichtlijnen zo’n struikelblok vormen. Iedere website die goed vindbaar moet zijn (en welke is dat nou niet?) zou alleen al om SEO-redenen volgens de richtlijnen gebouwd moeten zijn.

Workshops Accessibility

In workshops kregen congresgangers tips en tools aangereikt op deelonderwerpen. Zo wierp Accessibility’s Wilco Fiers zijn licht op het nut en de toepasbaarheid van WAI-ARIA. Brian Bors, Accessibility’s game expert, vertelde over de vereisten voor toegankelijke apps.

De presentaties zijn terug te lezen en kijken op ncdt.nl.

Gerelateerd

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.