Terug naar nieuwsoverzicht

Webwinkel VS treft schikking toegankelijkheid website

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft een schikking getroffen met Ahold-dochter Peapod LLC. De internet-kruidenier heeft afgesproken haar website beter toegankelijk te maken. Webwinkel Peapod verzorgt jaarlijks meer dan 23 miljoen bestellingen via internet. De schikking houdt onder andere in dat de website toegankelijk wordt gemaakt voor mensen met een visuele en auditieve beperking.

Peapod boodschappenjongenHet bedrijf moet diverse maatregelen treffen, waaronder het aanstellen van een onafhankelijke toegankelijkheidsexpert. De schikking voorkomt een rechtzaak op grond van de Americans with Disabilities Act (ADA), die discriminatie op grond van handicap verbiedt. In haar toelichting benoemt het Ministerie van Justitie het feit dat nog veel websites en mobiele apps niet toegankelijk zijn terwijl er gangbare richtlijnen voor de industrie bestaan: de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0.

In de schikking is afgesproken dat Peapod de volgende maatregelen neemt:
Peapod:

  • stelt een medewerker aan als accessibility consultant rechtstreeks rapporteert aan het management;
  • zet een onafhankelijke webtoegankelijkheids-expert in om jaarlijkst de toegankelijkheid van de website en haar mobiele apps te evalueren;
  • implementeert een formele webtoegankelijkheidsbeleid;
  • plaatst een melding op www.peapod.com waarin gebruikers wordt gevraagd om feedback op het verbeteren van de toegankelijkheid;
  • voert automatische én handmatige toegankelijkheidstests uit met personen met diverse soorten beperkingen;
  • organiseert verplichte jaarlijkse trainingen webtoegankelijkheid voor de webredacteuren.

ADA verbiedt discriminatie vanwege een beperking bij openbare toepassingen voor gebruik van goederen, diensten, faciliteiten, privileges, voordelen en accomodaties. Ook zijn deze gehouden aan het nemen van maatregelen zodat individuen met een beperking niet worden uitgesloten, diensten worden ontzegd of op een andere manier anders worden behandeld omdat er geen voorzieningen zoals hulp of extra ondersteuning zijn getroffen, zoals bijvoorbeeld toegankelijke electronische informatie. Het Ministerie van Justitie in de Verenigde Staten is regelgeving aan het implementeren voor online diensten en communicatie.

Zie ook:
Persbericht Ministerie van Justitie (engelstalig)
Americans with Disabilities Act (ADA)

Gerelateerd

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.