Terug naar nieuwsoverzicht

Game Jam: Race tegen de klok voor toegankelijke games

Op 12 en 13 juli ontmoeten game developers en gamers elkaar in Utrecht om in een race tegen de klok toegankelijke computerspellen te ontwikkelen. Accessibility organiseert dan een 'game jam' rond het thema toegankelijkheid, in samenwerking met Dutch Game Garden, een broedplaats voor Nederlands gamerdevelopers talent.

Game jams zijn wereldwijd populaire bijeenkomsten onder game ontwikkelaars. Het gaat er in een game jam om binnen de gegeven tijd een volledig werkende game te ontwikkelen rond een bepaald thema, in dit geval: toegankelijkheid.

Accessility’s game-deskundige Brian Bors en Ian Hamilton, internationaal expert op het gebied van game toegankelijkheid, verzorgen de aftrap met uitleg over de internationale richtlijnen en game design. Vervolgens gaan gameontwikkelaars met deze kennis en tools aan de slag om bestaande of nieuwe games toegankelijk te maken. Gamers met een functiebeperking staan ondertussen klaar om prototypes te testen en feedback te geven.

Kleurinstellingen

Op die manier zien en ervaren gameontwikkelaars dat gamen met een auditieve, visuele of motorische beperking mogelijk is en dat omgekeerd gametoegankelijkheid geen beperking hoeft te zijn voor het ontwikkelen van hippe en populaire games. Zo kan een dove gamer uit de voeten met begeleidende teksten onder video’s en kan een kleurenblinde prima spelen als hij de mogelijkheid krijgt om kleurinstellingen naar eigen voorkeur in te stellen. 

Oculus Rift

Accessibility wil met deze game jam gametoegankelijkheid op de kaart zetten bij developers. Niet alleen om games toegankelijk te maken, maar ook omdat in deze branche de technologische ontwikkelingen razendsnel gaan. En juist dat kan nuttige toepassingen opleveren voor het dagelijkse leven van mensen met een functiebeperking. Zo onderzoeken wij momenteel de toegankelijkheid en mogelijke toepassingen van de Oculus Rift, de 3D-bril die een grote opmars maakt in de gamewereld. Ook Google Glass zijn we volop aan het testen. Accessibility houdt zich via Game Accessibility al jaren bezig met gametoegankelijkheid en geldt als wereldwijde expert op dit gebied.

De Game Jam Toegankelijkheid is mede mogelijk gemaakt door NSGK, Bartiméus Sonneheerdt, Revalidatiefonds, Fonds Verstandelijk Gehandicapten. Meer info over de Game Jam en aanmelden (verplicht): www.game-accessiblity.com

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.