Terug naar nieuwsoverzicht

Eerste drempelvrij Webrichtlijnen 2 certificaten uitgereikt

Vanmiddag zijn in Utrecht de eerste Waarmerk drempelvrij.nl certificaten uitgereikt aan organisaties die voldoen aan WCAG 2.0 / Webrichtlijnen 2 standaard.

Op het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid overhandigde voorzitter Fini de Pauw van Stichting Waarmerk drempelvrij.nl de eerste drempelvrijlogo’s voor WCAG 2.0 / Webrichtlijnen 2.

Een aantal organisaties heeft de afgelopen weken hun vernieuwde websites door de inspectie-instellingen Stichting Accessibility en Qualityhouse laten onderzoeken: Provincie Overijssel, de Oogvereniging, Ministerie van Binnenlandse Zaken (jaarverslag De Werkmaatschappij), Rijkswaterstaat (e-zine vezelversterkte kunststof)Ministerie van VWS (Meldpunt verspilling in de zorg), de DigiGids, Stichting ICTU (Internetspiegel), Gemeente Bronckhorst en de thuiswinkel Herensokken.nl. Zij mogen nu als eerste de logo's voor de nieuwe standaard dragen. 

De vernieuwde WCAG 2.0 / Webrichtlijnen 2 standaard is technologieonafhankelijk en biedt veel meer mogelijkheden om toegankelijke websites te bouwen. Knelpunten waardoor websites in het verleden het Waarmerk drempelvrij.nl niet konden halen, zijn verdwenen in de nieuwe versie van de norm. De bekende groene logo's voor de 3 niveaus blijven bestaan. De mogelijkheden om nu het logo te behalen zijn hiermee uitgebreid. Er is tevens een uitzonderingenlijst opgesteld zodat de eisen voor pdf's, enkele videoformaten en archiefmateriaal tijdelijk worden versoepeld. 
 
Het beschikbaar komen van de Webrichtlijnen 2 onderzoeken binnen het Waarmerk 
drempelvrij.nl sluit aan bij de eis die de Nederlandse overheid stelt aan de kwaliteit en toegankelijkheid van overheidswebsites. In april kondigde minister Plasterk aan voor de zomer met een toelichting te komen (het ‘toepassingskader’) waarin duidelijk wordt hoe om te gaan met de zogenaamde 'pas toe of leg uit' methodiek. De Waarmerk drempelvrij.nl inspectie is hiervoor tot op heden een zeer betrouwbare meetmethode gebleken.

Groepsfoto tijdens uitreiking van de eerste certifcaten

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.