Terug naar nieuwsoverzicht

Vanaf 15 april officiële drempelvrij onderzoeken voor versie 2

Vanaf 15 april voert Stichting Accessibility officiële onderzoeken uit volgens WCAG 2.0 en Webrichtlijnen versie 2. Met de nieuwe onderzoeken kun je nu één van de bekende drie drempelvrij-logo's behalen.

drempelvrij.nl logoDe nieuwe norm is technologie-onafhankelijk en biedt veel meer mogelijkheden om toegankelijke websites te bouwen. Knelpunten waardoor websites in het verleden het Waarmerk drempelvrij.nl niet konden halen, zijn verdwenen in de nieuwe versie van de norm. De bekende groene logo's van het waarmerk blijven bestaan. De mogelijkheden om nu het logo te behalen zijn hiermee uitgebreid. Een site hoeft bijvoorbeeld voor versie 2 niet meer zonder javascript te functioneren (al worden er wel voorwaarden aan de kwaliteit van de javascript gesteld).

Omdat de toetsingsmethode nog niet uitgebreid is getoetst, noemen we deze formeel een bètaversie. Dit betekent dat de Stichting Waarmerk drempelvrij.nl na de bèta-fase nog wijzigingen in de documentatie kan aanbrengen. Reeds uitgedeelde logo's blijven in ieder geval gedurende 1 jaar geldig.

Omdat de methodiek nog niet uitgebreid is getoetst, noemen we dit een bètaversie. Dat betekent dat de Stichting Waarmerk drempelvrij.nl er na de bèta-fase nog wel wijzigingen in de documentatie kan aanbrengen.

Voor de nieuwe standaard moet ook gecontroleerd worden op andere technologiën zoals flash en pdf. Voor een overgangsperiode komt er een Tijdelijke Ontheffingslijst, met een uitleg over onder andere videoformaten, archief en PDF. Over het logo en de Tijdelijke Ontheffingslijst volgt de komende twee weken nadere informatie vanuit het Waarmerk drempelvrij.nl

Tot eind 2014 blijft het mogelijk om inspecties uit te laten voeren volgens de oude norm. Organisaties met nieuwe websites wordt aangeraden met de nieuwe norm te werken, voor overheidswebsites is dit zelfs verplicht.

Het maken van de toetsingsmethode kostte uiteindelijk veel tijd. In de Normcommissie is hier maanden hard aan gewerkt . Het bleek nog niet zo eenvoudig om de toegankelijkheidsrichtlijnen te vertalen naar een methode die ook voldeed aan de eisen van validiteit en betrouwbaarheid. Daar was veel tijd voor nodig. De Normcommissie van drempelvrij.nl draait voornamelijk op vrijwilligers en dat betekent dat de capaciteit beperkt is. Het was de bedoeling om deze documentatie in 2012 in een testfase te toetsen, deze toets heeft uiteindelijk niet plaats kunnen vinden wegens gebrek aan financiele ondersteuning hiervoor.

Heb je een waarmerk of oranje logo en wil je weten of je aan de nieuwe norm voldoet? Met onze TussenTijdseToets brengen we dit voor je in kaart! Neem contact voor de mogelijkheden via 030-2398270 of info@accessibility.nl.

Lees meer informatie op: www.drempelvrij.nl

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.