Terug naar nieuwsoverzicht

W3C publiceert eerste versie evaluatie-methodologie voor WCAG 2.0

Het W3C (World Wide Web consortium) publiceert de eerste Public Draft van de Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology 1.0

Logo van het W3c (World Wide Web Consortium)Vandaag heeft het W3C de eerste versie van een methodologie om websites te onderzoeken op toegankelijkheid gepubliceerd, de Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology 1.0 (WCAG-EM). WCAG-EM beschrijft een internationaal geharmoniseerde methodologie voor het evalueren van conformiteit met WCAG 2.0. Het is toepasbaar op elke website (inclusief web-applicaties en websites voor mobiele apparaten) en is onafhankelijk van specifieke tools, browsers en hulp-technologiën. De methodologie zal als blauwdruk dienen voor internationale toetsingsmethodieken, in Nederland bijvoorbeeld voor het Waarmerk drempelvrij.nl. Hij zal ook gebruikt worden door de werkgroep die bezig is met het uitvoeren van EU Mandaat 376, welke als doel heeft om toegankelijkheideisen in aanbesteding en toetsing van ICT in de EU te harmoniseren. Ook de werkgroep in de Verenigde Staten die werkt aan de nieuwe versie van Section 508 zal waarschijnlijk naar dit document verwijzen als methode om conformiteit vast te stellen.

Eric Velleman van Stichting Accessibility is 'Taskforce Facilitator' van de internationale Evaluation Task Force die deze methodologie ontwikkelt. Eric is samen met Shadi Abou-Zahra van W3C eindredacteur van het document. Het vaststellen van de evaluatiemethodologie is een open proces, reacties op WCAG-EM worden op prijs gesteld en kunnen naar public-wai-evaltf@w3.org worden gestuurd. Het document is onderdeel van een opdracht van de Europese Commissie binnen het WAI-ACT project. Daarin werken Stichting  Accessibility, W3C, Fraunhofer en de Johannes Keppler Universiteit samen aan documenten die de toegankelijkheid van het web moeten harmoniseren.

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.