Terug naar nieuwsoverzicht

App voor iPhone ZIEN simuleert visuele beperking

Een gesimuleerde situatie spreekt beter dan welke verbeelding ook en daarom is vanaf zaterdag 21 januari de Bartiméus Zien App gratis in de App Store te downloaden. De App laat de gebruiker realtime de meest voorkomende varianten van slechtziendheid bij volwassenen ervaren.

Accessibility bouwt Unieke Nederlandse iPhone App 'ZIEN')

ZIEN-app logoInschatten wat iemand met maculadegeneratie of staar ziet, is lastig voor iemand die goed kan zien. Toch kan dat heel handig zijn, niet alleen voor de bewustwording maar ook om veel onbegrip over slechtziendheid weg te nemen. Zo kan iemand bijvoorbeeld wel op afstand iets lezen, maar vervolgens dichtbij overal tegenaan lopen. Dankzij de Bartiméus Zien App is het mogelijk op elk gewenst tijdstip en waar dan ook een realtime simulatie te creëren en te ervaren. De App simuleert de oogaandoeningen diabetische retinopathie, glaucoom, maculadegeneratie en staar.

Directeur Peter Hulsen van Viziris, de netwerkorganisatie van en voor mensen met een visuele beperking, geeft zijn eerste reactie op het Bartiméus initiatief: "Met de nieuwe App diverse oogziektes zichtbaar maken, is prachtig! Want uitleggen wat een oogziekte inhoudt en wat de gevolgen ervan zijn, blijft ingewikkeld. Ik vind het ontzettend belangrijk dat de samenleving hier meer over te weten komt. De omgeving kan zich dan veel beter inleven in de medemens die slechter ziet. En wanneer professionals de App beroepsmatig inzetten, is dat mooi meegenomen."

Tijdens de landelijke slechtziendendag 'Ziende(r)ogen' in Deventer is de App gelanceerd. Vanaf nu is de app ZIEN gratis te downloaden (NB: deze link werkt enkel als je een iPhone hebt).

Deze app is ontwikkeld door Accessibility in nauwe samenwerking met specialisten van Bartiméus. Accessibility ontwikkelt op dit moment meerdere mobiele apps. Een aantal hiervan is op de zelf ontwikkelde 3D geluidsengine gebaseerd, waaronder een 3D schietspel voor blinden.

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.