Terug naar nieuwsoverzicht

Websites gemeenten nog niet toegankelijk

Stichting Accessibility heeft in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onderzoek gedaan naar de mate waarin de websites van alle gemeenten en www.rijksoverheid.nl voldoen aan de Webrichtlijnen. De Webrichtlijnen zijn de overheidsstandaard om de toegankelijkheid en kwaliteit van websites te garanderen. De onderzoekers concluderen in de Accessibility Monitor 2011 dat 98% van alle gemeenten niet voldoet aan de Webrichtlijnen.

Accessibility Monitor 2011Gemeenten hebben zichtbaar gewerkt aan het verbeteren van de websites sinds de ondertekening van het Nationaal Uitvoeringsprogramma Dienstverlening en e-overheid (NUP) in 2008. Desondanks blijken op bijna alle gemeentelijke websites nog belangrijke knelpunten aanwezig zijn: informatie en video’s zijn vaak ontoegankelijk en er ontbreekt een duidelijke structuur binnen webpagina’s. Hierdoor kunnen bepaalde bezoekers zoals bijvoorbeeld blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en ouderen de informatie en diensten op gemeentelijke websites onvoldoende gebruiken. Daarnaast leidt dit tot verminderde vindbaarheid van informatie via zoekmachines zoals Google.

Eind 2010 waren er 4 gemeenten met een website die volledig voldoet aan de webrichtlijnen. Inmiddels zijn het er 7. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wijst naar aanleiding van de Accessibility Monitor gemeenten op hun verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat informatie en diensten via de website toegankelijk zijn en blijven voor alle gebruikers. Daarnaast zijn de Webrichtlijnen weer opgenomen in het vervolg op het NUP, daarmee is bestuurlijk afgesproken dat alle overheidswebsites aan de webrichtlijnen moeten voldoen.

Voor het volledige rapport zie de speciale website waarin de monitor wordt gepresenteerd: www.accessibilitymonitor.nl

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.