Terug naar nieuwsoverzicht

Stichting Accessibility bestaat 10 jaar

Op 13 februari bestond Stichting Accessibility 10 jaar en viert dat met diverse activiteiten gedurende het hele jaar. De Stichting is 10 jaar geleden opgericht om websites op toegankelijkheid te onderzoeken en organisaties hierbij te ondersteunen.

Op het programma staan onder andere een jubileumcongres in oktober met internationale sprekers over toegankelijk internet, een jubileumboek over de behaalde successen op het gebied van toegankelijk ICT en de lancering van een nieuwe website van de stichting.

De afgelopen jaren heeft Accessibility al mooie resultaten bereikt op het gebied van ICT toegankelijkheid. Zo voldoen steeds meer sites van de overheid aan de webrichtlijnen en heeft een aantal grote bedrijven het groene mannetje van het Waarmerk drempelvrij.nl op hun site staan. Er zijn door de stichting diverse oplossingen en diensten ontwikkeld die bijdragen aan toegankelijkheid, zoals toegankelijke touchscreens. Deze zijn te gebruiken voor blinden en slechtzienden die een treinkaartje willen kopen of geld willen opnemen. Ook is er een oplossing bedacht voor het toegankelijk maken van videofilmpjes. Daarnaast heeft Accessibility meegewerkt aan de nieuwste versie van de Webrichtlijnen die vanaf 2011 gaat gelden. Deze nieuwe richtlijnen zijn toekomstvast en sluiten aan bij de ontwikkelingen die het internet doormaakt.

Achtergrond informatie Accessibility

De stichting Accessibility is 13 februari 2001 opgericht. Als onafhankelijk expertise- en onderzoeksinstituut voor ICT toegankelijkheid wil de stichting zich ook de komende jaren krachtdadig inzetten voor een samenleving waarin ook mensen met een beperking kunnen participeren. Belangrijk is de voorlichting aan instellingen, bedrijven en overheden. Er zijn de afgelopen jaren door Accessibility diverse monitoren uitgevoerd o.a. bij gemeenten, provincies, rijksoverheid, hoger onderwijs en zorgverzekeraars om in kaart te brengen in welke mate websites en informatiesystemen voldoen aan de richtlijnen en dus toegankelijk zijn voor iedereen. Op basis van deze informatie is advies uitgebracht o.a. aan de Tweede Kamer, Vereniging Nederlandse Gemeenten en het bedrijfsleven.

Jaarlijks worden trainingen georganiseerd voor beleidsmakers, webbouwers en communicatie specialisten. De stichting werkt mee aan diverse nationale en Europese projecten op het gebied van toegankelijkheid en is lid van het World Wide Web consortium W3C dat de internationale internetstandaarden vaststelt.

Accessibility is initiatiefnemer van het Waarmerk drempelvrij.nl en is als eerste geaccrediteerd om Drempelvrij en Webrichtlijnen inspecties uit te voeren.

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.