Terug naar nieuwsoverzicht

Rapport Hoger onderwijs aangeboden aan Tweede Kamer

Dhr van Borchove neemt rapport in ontvangst van dhr WitteveenUit het onderzoek van Stichting Accessibility onder alle hogescholen en universiteiten blijkt dat websites en studie-informatiesystemen in het hoger onderwijs slecht toegankelijk zijn. Net als in hetzelfde onderzoek in 2006 voldoet ook in 2010 geen enkele van de onderzochte sites aan de minimale toegankelijkheidseisen van het Waarmerk drempelvrij.nl. De algehele digitale toegankelijkheid van het hoger onderwijs is sinds 2006 zelfs afgenomen. Dit stelt Stichting Accessibility in de onderzoeksrapportage “Digitale Toegankelijkheid Hoger Onderwijs” die vandaag in de Tweede Kamer door Tobias Witteveen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Bartiméus, werd aangeboden aan Bas Jan van Borchove, voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Delegatie met Tweede Kamerleden in de hal van de Tweede KamerDoor de ontoegankelijkheid van digitale informatie in het hoger onderwijs kan er een kloof ontstaan tussen studenten met en zonder functiebeperking. Het zorgt ook voor onnodige extra kosten in de opvang en reparatie van de informatie en dienstverlening aan de kant van de hogeronderwijsinstellingen.

Een groot deel van de knelpunten die zijn geconstateerd kan vrij snel worden verholpen. Afhankelijk van de frequentie waarmee het probleem voorkomt en de complexiteit van de website, kan met een kleine inspanning al grote verbeteringen mogelijk gemaakt worden. In het algemeen is het aan te bevelen dat wanneer nieuwe informatie toegevoegd wordt aan de websites van de onderwijsinstellingen, dit direct op een toegankelijke manier te doen. De investering is minimaal en het kan op termijn veel knelpunten oplossen.

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.