Terug naar nieuwsoverzicht

Quickscan websites zorgverzekeraars

Stichting Accessibility heeft in oktober en november 2010 gekeken hoe het staat met de toegankelijkheid van de websites van zorgverzekeraars. Hierbij zijn tien zorgverzekeraars onderzocht op de algemene bouwkwaliteit van hun website en de mate waarin deze websites toegankelijk zijn voor mensen met een functiebeperking en senioren. Uit het onderzoek is gebleken dat niet één van de websites voldoet aan de minimale kwaliteits- en toegankelijkheidseisen

Het web speelt een belangrijke rol in onze samenleving. Steeds vaker wordt er direct verwezen naar websites en zijn er geen of weinig alternatieven beschikbaar. De toename van het internetgebruik bij de onderzochte websites is niet verrassend. Het web biedt veel voordelen ten opzichte van informatievoorziening via traditionele media. De informatie kan altijd en overal worden geraadpleegd, is gemakkelijker te onderhouden, komt direct bij mensen in huis en is vaak zelfs goedkoper dan via traditionele media.

Het toegankelijk maken van websites voor mensen met een beperking is daarbij relatief simpel, kost nauwelijks extra geld, zorgt vaak voor betere scores in zoekmachines zoals Google, verbetert de bouwkwaliteit en duurzaamheid van websites en webapplicaties en is vaak ook nog goedkoper in onderhoud en beheer.

Toch is uit het onderzoek gebleken dat niet één van de websites voldoet aan de minimale kwaliteits- en toegankelijkheidseisen, het gaat dan nog maar om 16 van de in totaal 65 internationaal erkende ijkpunten. De onderzochte websites bieden flinke knelpunten, zoals geen (goede) beschrijving bij afbeeldingen en geen auditieve beschrijving of ondertitels bij belangrijke video’s. Hierdoor missen zowel blinde als dove gebruikers informatie.
Op maar drie van de tien websites kon gebruik worden gemaakt van alle onderdelen zonder scripts. Veel bedrijven en gebruikers hebben scripts uitstaan omdat deze het risico op een computervirus vergroten. Ook ondersteunen veel mobiele toestellen geen scripts. Daarnaast lijkt het erop dat er weinig kwaliteitscontrole op de websites plaatsvindt. Bij sommige sites mag het een wonder heten dat deze nog in een browser zichtbaar zijn.

Het resultaat van het onderzoek is verontrustend, juist omdat verzekeraars steeds vaker van hun klanten verwachten dat diensten via internet geregeld worden. Voor mensen met een beperking kan het regelen van zaken over internet juist een uitkomst zijn. Toch lijkt het bij de meeste websites niet ingewikkeld om snel een aantal belangrijke verbeteringen aan te brengen.
Het onderzoek geeft een aantal aanbevelingen. Een aanbeveling is om in ieder geval iemand in de organisatie verantwoordelijk te maken voor toegankelijkheid. Zorg dat het altijd op de agenda staat en dat bijvoorbeeld ook redacteuren weten wat te doen. Handmatig onderzoek is nodig om te kunnen vaststellen of een site aan de richtlijnen voldoet. Regel dit zelf of laat het toetsen via bijvoorbeeld Waarmerk drempelvrij.nl

Onderzoek opvragen

Het onderzoek is op te vragen door een email te zenden aan info@accessibility.nl. Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met Eric Velleman. Wij zijn tussen kerst en oud en nieuw gesloten maar wel goed bereikbaar via ons info email adres.

Wellicht nuttige links:

Waarmerk drempelvrij.nl
Kwaliteitsmerk voor toegankelijkheid van websites. Wordt ook gebruikt door de Nederlandse overheid in haar Webrichtlijnen. Er is een nieuwe versie uit van deze richtlijnen, nu nog WCAG geheten, maar vanaf medio volgend jaar ook onderdeel van het waarmerk drempelvrij en de Webrichtlijnen.

Register van toegankelijke bouwers
Overzicht van bouwers en websites die zij al gebouwd hebben volgens de kwaliteits en toegankelijkheidsrichtlijnen. Een handige lijst om te gebruiken bij het zoeken naar een bouwer die wel de gewenste kwaliteit kan leveren

Toetsing volgens de richtlijnen
Overzicht van de beschikbare toetsingen. Vanaf januari is het ook mogelijk om op de nieuwe richtlijnen te laten toetsen

Tools om het zelf te meten
Voor mensen die technische pagina's leuk vinden hebben wij een aantal tools op een rij gezet waarmee je zelf de website kunt checken. Onze site geeft daarnaast per richtlijnen en ijkpunt aan hoe ze gemeten kunnen worden en voor wie ze precies handig zijn.

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.