Terug naar nieuwsoverzicht

Staatssecretaris Bijleveld herhaalt 'dreigement' van wetgeving

Afgelopen week heeft Stichting Accessibility diverse vooraanstaande personen uit politiek en bedrijfsleven voor haar camera gehad. Voor onder andere de website AllesToegankelijk.nl verzamelden we visies op eInclusion en toegankelijkheid. De komende tijd hopen we een aantal van de gemaakte gesprekken online te publiceren. Op dit moment omwille van de snelheid wel al met captions op YouTube, binnenkort ook hier en op AllesToegankelijk.nl.

Staatsecretaris van BZK Ank Bijleveld herhaalde in het interview dat als de overheid eind 2010 niet aan de standaarden voor websites gaat voldoen, ze in zal grijpen met wetgeving.

Bijleveld: "Ik vind toegankelijkheid van informatie, maar ook met name van websites ontzettend belangrijk, want iedereen moet kunnen meedoen, en we proberen met man en macht om mensen te bereiken. Wat ik ook belangrijk vind overigens is dat er open source software wordt gebruikt, dat maakt het ook makkelijker voor mensen om het goed te doen."

"We hebben naar overheidswebsites en breder gekeken naar hoe het is gesteld met de toegankelijkheid voor gehandicapten, voor mensen die wat slechter kunnen lezen en het blijkt dat het nog niet goed genoeg is. Dat betekent dat wij daar normen voor hebben en alle websites van de overheid moeten aan die normen voldoen. Ze liggen nog niet allemaal op schema, een groot aantal wel, maar eind van het jaar moet dat geregeld zijn. Als het dan niet lukt om het zelf voor elkaar te krijgen, dan heb ik gezegd: dan ga ik met wetgeving ingrijpen."

"Ik zou haast willen zeggen: bedrijven moeten er meer dan anderen op letten, want die hebben een intrinsiek belang om het ook goed te doen, die willen uiteindelijk een product verkopen of die willen de mensen bereiken en dan moet je meer dan toegankelijk zijn. Dat geldt voor de overheid natuurlijk ook, maar daar hebben we regels voor en daar kunnen we toezicht op houden. De overheid is een publieke dienstverlener en alles wat zij uitzetten moet toegankelijk zijn voor burgers en voor bedrijven, maar dat zijn groepen van burgers zeg ik altijd. Maar het bedrijf moet er zelf op letten. Als men dat niet goed genoeg doet, dan moeten wij er natuurlijk over nadenken of we dat uiteindelijk in de toekomst ook moeten reguleren maar in zijn algemeenheid ben ik geen voorstander van regulering."

Bekijk en/of beluister het interview op Youtube (met captions).

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.