Terug naar nieuwsoverzicht

Websites gemeenten blijken nog steeds ontoegankelijk

Gemeente websites zijn ontoegankelijk voor burgers. Dat schrijft Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer in de aanloop naar de begrotingsbehandeling. En dat terwijl de oplossing vaak zo eenvoudig is. Als het vanaf het begin wordt meegenomen kan het zelfs geld besparen.

De websites van gemeenten laten ten opzichte van de monitor 2008 die stichting Accessibility eind vorig jaar uitvoerde ook weinig verbeteringen zien. De staatssecretaris heeft begin dit jaar nog verklaard dat gemeentesites uiterlijk eind volgend jaar aan de Webrichtlijnen moeten voldoen. Op dit moment voldoet ruim 80 procent nog niet aan de minimale toegankelijkheidseisen. Het gaat dan om minder dan 46 van de door de overheid vereiste 125 richtlijnen. Met die minimale eisen kunnen bijvoorbeeld mensen met een beperking de website gebruiken. De overheidstool meet van die minimale eisen ongeveer 15 procent. De rest moet handmatig worden gemeten bijvoorbeeld via het Waarmerk drempelvrij.

Andere onderdelen van de overheid scoren veel beter. Bijna alle ministeries voldoen aan de minimale toegankelijkheideisen zoals die internationaal zijn vastgelegd. Hoewel vereist vanuit het Rijksbesluit, voldoen toch ook veel campagnesites van de overheid niet aan de toegankelijikheidseisen. De sites van de ministeries behalen online de beste score, toch voldoet ook daar ruim 70 procent niet aan de door de overheid zelf gestelde norm en zelfs niet aan de minimale toegankelijkheidsrichtlijnen.

Op dit moment wordt gewerkt aan de vertaling van de nieuwe versie van de richtlijnen voor toegankelijkheid.

Gemeenten kunnen zich voor toetsing van hun website of een cursus over de Webrichtlijnen en drempelvrij aanmelden bij Stichting Accessibility (officiele inspectiesinstelling voor het Waarmerk Drempelvrij en de Webrichtlijnen). Of lees eerst meer informatie over de toetsing.

Meer informatie:

Antwoord op Kamervragen door Staatssecretaris BZK

Vragen naar aanleiding van vaststelling van de begroting 2010 BZK

Aanvragen van de Accessibility Monitor 2008 met uitleg van de richtlijnen waar het om gaat

Nieuwsbericht over de presentatie van de Accessibiltiy Monitor van overheidssites 2008

Website van de Webrichtlijnen met daarop de toetstool. Toets zelf snel en handig je website..

Huidige concept vertaling van de nieuwe W3C richtlijnen voor de toegankelijkheid van Web Content (WCAG) 2.0

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.