Terug naar nieuwsoverzicht

Nederlands Film Festival presenteert speciaal filmprogramma met audiodescriptie

Het Nederlands Film Festival presenteert dit jaar voor het eerst een speciaal programma voor visueel gehandicapten. Vanaf 23 september tot en met 2 oktober 2009 vindt alweer de 29e editie plaats van het Nederlands Film Festival. Tien dagen lang is Utrecht het bruisende middelpunt van de Nederlandse film, waar nu ook blinden en slechtzienden van een volledige bioscoopbeleving kunnen genieten! Dit wordt mogelijk gemaakt door het aanbieden van een extra techniek, genaamd audiodescriptie (AD).

Audiodescriptie

Bezoekers kunnen door middel van een speciaal oortje een auditieve beschrijvingen van de film ontvangen. Dit oortje wordt voorafgaand aan de voorstelling ter beschikking gesteld. Tijdens de pauzes in de dialoog beschrijft een voice-over dan de visuele elementen uit de film zoals plaatsbepaling, personages, gezichtsuitdrukkingen, bewegingen, landschappen, decors en kleding.
De AD-gebruiker kan dus samen met vrienden en bekende naar de bioscoop en ontvangt dan de AD via het oortje.

Met name in de Engeland en de VS maar ook in Frankrijk en Duitsland wordt deze vorm van beeldbeschrijving al veelvuldig toegepast. In Nederland zijn er een klein aantal theaters die deze techniek in huis hebben maar gelukkig worden dit er steeds meer.

Op maandag 28 september wordt een speciale voorlichtingsmiddag over AD georganiseerd in de City Bioscoop in Utrecht van 14:00- 15:30 uur.

Programma

Het Nederlands Film Festival biedt de volgende filmprogrammering aan tijdens het NFF in de City bioscoop te Utrecht:

OORLOGSWINTER (Martin Koolhoven) op zondag 27 september om 14:00 uur

BRIDE FLIGHT (Ben Sombogaart) op zondag 27 september om 22:00 uur

DE STORM (Ben Sombogaart) maandag 28 september om 16:15 uur

Maandag 28 september om 18:00 uur is de korte film VONK (Lotje van der Bie) gratis voor publiek toegankelijk.

LET OP

Meld bij het bestellen van uw kaarten bij de kassa (ook via de online kaartverkoop) of u gebruik wilt maken van een oortje voor Audiodescriptie.

Meer informatie over dit programma is te vinden op de website van het Nederlands Film Festival (www.filmfestival.nl) en in de Festivalkrant die vanaf 10 september verspreid is als bijlage bij de Volkskrant.

Online video

Voor de Nederlandse overheid is het toevoegen van audiodescriptie aan video verplicht volgens de Webrichtlijnen. Meer informatie over het toegankelijk maken van online video is te vinden op de volgende links:

www.accessibility.nl/internet/artikelen/audiovideo

www.toegankelijkevideo.nl

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.