Terug naar nieuwsoverzicht

Rijksmuseum van Oudheden Leiden wint de Archieven.nl Prijs 2008

Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden is winnaar van de Archieven.nl Prijs 2008. De prijs, een initiatief van het Historisch Nieuwsblad en DE REE archiefsystemen, werd afgelopen vrijdagmiddag uitgereikt in het Utrechts Archief. De website sleepte eerder op de middag ook al de prijs voor beste museum website binnen. Toegankelijkheid was een van de criteria en we hopen natuurlijk dat de winnaar daar in het komende jaar veel mee gaat doen. Eric Velleman en Maarten van Rossum hielden beide middenin de prijsuitreiking een korte lezing.

Juryvoorzitter Amanda Kluveld noemde de RMO-site een terechte winnaar. ‘De vormgeving is overzichtelijk en stijlvol. De interactieve tijdbalk helpt de gebruiker het overzicht te behouden over de lange en ingewikkelde Oudheid. Ook is er een leuke kindersite, met online games. Deze site prikkelt de nieuwsgierigheid bij jong en oud.’ Kluveld roemde de site van het RMO om zijn aantrekkelijke vormgeving en heldere informatie. ‘Als deze site er in mijn kindertijd was geweest, dan was ik waarschijnlijk archeoloog geworden.’ De Archieven.nl Prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro.

Maarten van Rossum (historicus en tv-bekendheid) sprak gedreven en vol humor over zijn verslaving aan lezen, televisie en daarna internet en hekelde daarbij niet alleen mensen die voetbal en schaatsen kijken. Eric Velleman (stichting Accessibility) liet tijdens een korte presentatie zien hoe je snel een website kunt checken met online tools en legde uit waarom.

Voor de Archieven.nl Prijs 2008 mocht het publiek zelf geschiedenissites aandragen. Uit de 133 inzendingen werden er 12 genomineerd; in de categorieën ‘archiefdiensten’, ‘historische verenigingen’, ‘musea’ en ‘themawebsites’. In elke categorie werd een winnaar aangewezen door de jury, die bestond uit historica en columniste Amanda Kluveld, SP-Kamerlid en historicus Ronald van Raak en Historisch Nieuwsblad-redacteur Bas Kromhout.

Meer informatie op de site van www.archieven.nl waar ook het volledige juryrapport van de archieven.nl prijs 2008 te vinden is (http://www.archieven.nl/prijs2008/).

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.