Terug naar nieuwsoverzicht

Geluidenbank genomineerd voor innovatieprijs 2008 van Oogfonds

De Geluidenbank is door Oogfonds genomineerd voor de Innovatieprijs 2008, voor het meest revolutionaire product voor blinden. De bank is in opdracht van Bartimeus ontwikkeld door Stichting Accessibility met financiering vanuit Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en zal voor het eerst te zien en te beleven zijn op de Ziezo beurs (17 t/m 19 januari). De bank biedt een belevenis aan blinde en slechtzienden mensen met een verstandelijke handicap.

afbeelding van schuddende bank De Geluidenbank wordt gepresenteerd in de stand van Bartimeus. Het is een normale maar wel spectaculaire tweezitsbank. De op het oog eenvoudige bank is vrijwel onzichtbaar voorzien van een computer, innovatieve geluidstoepassingen en meer moderne snufjes en gadgets, zoals een webcam, speakers, trilplaten en een RFID-lezer. De Geluidenbank biedt state of the art technologie verstopt in een gewone bank en met een super eenvoudige interface (object boven een rfid lezer houden).

De bank reageert door middel van geluid en trillingen op objecten die je erbij in de buurt houdt en bewegingen die je maakt als je erop zit. Door een object op de leuning te zetten kan een ander geluidslandschap worden gekozen. In dat geluidslandschap kun je door te bewegen of op knoppen te drukken dingen laten gebeuren. Als in de jungle de olifanten laat langskomen, gaat de hele bank op en neer. Maar je kunt ook een heel fanfareorkest laten spelen door gewoon met je armen te zwaaien. Op de beurs demonstreren we daarom onder anderen hoe je er zelf muziek mee kunt maken.

jongen zit op geluidenbank en wordt gefilmd door SBS6 cameraDe bank is in eerste instantie gemaakt voor mensen met een visuele en verstandelijke handicap bij Bartimeus in Doorn en heeft als doel hun belevingswereld op een onderzoekende manier te vergroten. Nog niet eerder werden dergelijke innovatieve concepten uitgewerkt voor een snoezelruimte. In de testfase bleek trouwens al snel dat veel meer mensen De Geluidenbank een erg leuke belevenis vinden. De knoppen moesten tijdens de testfase al een keer worden vervangen...

De bank is samen met en op verzoek van de directe belanghebbenden ontwikkeld. De innovatieve technische toepassingen achter de bank zijn ontwikkeld door medewerkers van de stichting Accessibility in samenwerking met studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (faculteit Kunst Media en Technologie).

moeder en zoon zitten samen op geluidenbankEerder werd samen met de Hogeschool gewerkt aan een geluidengang. Studenten deden dat samen met visueel gehandicapte leerlingen van de school bij Bartiméus in Zeist. Door te bewegen en geluid te maken ontstond er nieuw geluid en was er interactie met de gang. Hoewel de geluidengang slechts een prototype was, gaf het duidelijk aan dat een dergelijke geluidsinstallatie voor functionele doeleinden kan worden gebruikt (bijvoorbeeld ter ondersteuning van navigatie en oriëntatie) maar ook als middel om de belevingswereld van de gebruiker te stimuleren en te verrijken. Uit het onderzoek blijkt dat het toepassen van interactief geluid een positieve bijdrage kan leveren aan de omgevingservaring.

De Geluidenbank is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de Vereniging Bartimeus.

 

Ziezobeurs

Van donderdag 17 t/m zaterdag 19 januari wordt voor de 13e keer de Ziezo-beurs gehouden in Houten. Het thema is ’Vrije toegang’. Hoe krijg je met een visuele beperking vrije toegang tot alles wat het leven interessant maakt?

Accessibility.nl

afbeelding van schuddende bankDe stichting Bartiméus Accessibility is hét expertisecentrum voor toegankelijkheid van internet, software en elektronische apparatuur. Accessibility biedt veel informatie over toegankelijkheid, handicap, onderzoek, training en toetsing van toegankelijkheid. Van technische tot en met praktische en beleidsondersteunende informatie.
Informatie over andere projecten van Stichting Accessibility: www.accessibility.nl/algemeen/projecten

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Stichting Accessibility, telefoon (030) 239 8270
Stichting Bartimeus - Onderwijs, telefoon (030) 698 2220

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.