Terug naar nieuwsoverzicht

WCAG op weg naar Recommendation

Volgens de mailinglijsten van W3C gaat het nu eindelijk gebeuren. De nieuwe versie van de richtlijnen voor toegankelijkheid van web content (WCAG) komen eraan. Michael Cooper schrijft op de WCAG lijst “Now is the time to review these [laatste versie] prior to Monday's meeting at which we hope to gain group approval to take the draft to Last Call”.

Als de werkgroep besluit om de draft naar Last Call te tillen, dan is dat bijzonder. Het huidige document dateert nog uit 1999 en de werkgroep werkt al sinds de oplevering van dat document aan de opvolger. In die 8 jaar is die opvolger (WCAG2.0) nooit verder gekomen dan de ‘draft’ status. Diverse keren werd de werkgroep zelfs compleet teruggestuurd naar de tekentafel.

Op dinsdag 11 december om bijna middernacht (onze tijd) werd de status naar tweede Draft Last Call gezet. Er staat nu een verzoek om review uit naar iedereen. Tot uiterlijk 1 februari kan iedereen via een speciaal formulier commentaar insturen.

Moet ik mijn site nu aanpassen?

Nee, want zowel het Waarmerk drempelvrij.nl als de Webrichtlijnen hebben WCAG al verwerkt. WCAG2.0 is gewoon een noodzakelijke modernisering van WCAG1.0. Met de meeste wijzigingen wordt op dit moment bij toetsingen al rekening gehouden.
De laatste twee jaar heeft vooral de Amerikaanse industrie en de Europese en Amerikaanse overheid zich (indirect) hevig met het werk van de werkgroep bemoeid. Er staan dan ook grote belangen op het spel. Bedrijven die internationaal opereren hebben enorm belang bij deze geharmoniseerde richtlijnen. Omdat de bestaande richtlijnen uit 1999 multi-interpretabel zijn en kunnen leiden tot versnippering is in Europees verband recent een geharmoniseerde interpretatie opgesteld compleet met testen en extra uitleg (UWEM).

Wanneer zijn ze klaar?

W3C roept al jaren dat het bijna klaar is. Mededeling over de werkelijke oplevering moeten dus wel met een korrel zout worden gelezen. Als wordt besloten om de draft naar Last Call te tillen, wordt die nog eerst aan het publiek, W3C leden en andere technische organisaties voorgelegd. Alle reacties die daarbij binnenkomen moeten nog worden verwerkt voordat het document naar de volgende fase kan gaan. Het proces van Last Call draft naar Recommendation duurt als het snel gaat nog tenminste 6 maanden. Er moet eerst bewijs komen dat implementatie mogelijk is. Dat kost veel tijd en kan zelfs in een latere fase alsnog het complete document terugwerpen naar draft status. De fasen zijn:

  • Draft
  • Candidate Recommendation (CR)
  • Proposed Recommendation (PR)
  • W3C Recommendation (REC)

De W3C Recommendation is een webnorm. Websites die voldoen aan WCAG1.0 (drempelvrij en Webrichtlijnen) hoeven zich geen zorgen te maken. Vrijwel alle sites die voldoen aan WCAG1.0 prioriteit 1 en 2 (Waarmerk drempelvrij.nl) voldoen in de huidige versie ook aan WCAG2.0. Als alles nu snel gaat zou het dus weleens in 2008 of 2009 (…) zover kunnen zijn. Hang de vlag uit! Maandag allemaal taart (op eigen kosten)!

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.