Terug naar nieuwsoverzicht

Presentatie toegankelijke video op EduExchange

Op 4 december jl. gaf Accessibility een presentatie getiteld "Zien wat je wilt horen, horen wat je wilt zien" op de conferentie EduExchange 2007, georganiseerd door Kennisnet en ICT Op School. Jan Middel en Hans Otermann van de Effatha Guyot Groep, Henk Snetselaar van Bartiméus en Mereijn van der Heijden en Martijn Frazer van Stichting Accessibility toonden het publiek onder andere de mogelijkheden van toegankelijke video.

Presentatie op EduExchangeMereijn van der Heijden introduceerde als audiodescriptie-specialist de onderwerpen audiodescriptie en captions naar aanleiding van zijn werk bij het maken van de films Blind en Zwartboek. Door een scene uit Zwartboek af te spelen zonder beeld, maar met audiodescriptie, toonde hij aan dat het met deze techniek goed mogelijk is om de inhoud van een film over te brengen zonder daarbij de beelden te zien. Bovendien heeft deze techniek zich al in het buitenland bewezen, want ondanks dat audiodescriptie in Nederland nog erg nieuw is, worden er in Engeland en de Verenigde Staten al veel DVD's en TV-programma's op deze manier toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden.

Vervolgens presenteerde Martijn Frazer hoe het in vier eenvoudige stappen en gebruikmakend van gratis beschikbare software mogelijk is om zelf videobestanden op het web aan te bieden en hierbij te voorzien van captions en audiodescriptie. De demonstratie van diverse technieken en programma's werd met grote interesse door de zaal gevolgd. Aan het eind van de sessie werd er een CD-ROM uitgedeeld waarop nog eens staat samengevat hoe toegankelijke video op het web kan worden geplaatst, maar vanwege de grote vraag was helaas niet voor iedereen een exemplaar. Er staat overigens een online tutorial over video op deze website.

Screenshot audiodescriptie-softwareJan Middel en Hans Otermann van de Effatha Guyot Groep demonstreerden hun project Zien en Begrijpen, waarin zij werken aan het toegankelijk maken van filmpjes op Teleblik.nl voor doven en slechthorenden, door een doventolk toe te voegen. Zij hebben hiervoor een speciale Flashplayer laten ontwikkelen die een extra videospoor over een bestaand filmpje kan projecteren, waarmee het mogelijk wordt een doventolk toe te voegen aan bestaand beeldmateriaal. Deze doventolk kan, net als de captions en audiodescriptie in de speler van Jeroen Wijering desgewenst aan of uit worden geschakeld.

Tot slot presenteerde Henk Snetselaar van Bartiméus het project eduVIP, een website die een centrale rol speelt in het digitaal ondersteunen van leerlingen en studenten met een visuele beperking in het speciaal en regulier onderwijs.

Gerelateerd

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.