Terug naar nieuwsoverzicht

96 % van de Belgische websites ontoegankelijk

96% van de Belgische websites zijn slecht of helemaal niet toegankelijk voor internetgebruikers met een functiebeperking. De websites van de overheid scoren iets beter dan de commerciële websites maar er blijft een lange weg af te leggen.

De AnySurfer QuickScan werd in 2007 uitgevoerd door 65 tweedejaarsstudenten Toegepaste Informatica van de Katholieke Hogeschool Kempen. De opdracht maakte deel uit van de vakken Webapplicaties & Webdesign en Communicatieve Vaardigheden.

228 websites werden gescreend. De studenten onderzochten per website 6 pagina's. Ongeveer de helft van de websites werd door twee verschillende studenten onafhankelijk gescreend om de betrouwbaarheid van de resultaten te verhogen. Indien de evaluaties van twee studenten te sterk verschilden, werden de cijfers niet meegenomen in de resultaten. In totaal werden meer dan 12.000 pagina's gescreend.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van 14 onderzoekspunten. De minimale eisen zoals het W3C ze hanteert bevatten 16 ijkpunten (A of prioriteit 1 ijkpunten van WCAG). Zelfs met deze uitsnede scoren de sites bedroevend.De cijfers zijn vergelijkbaar met de eerder door Accessibility uitgevoerde Accessibility Monitor 2006 waarbij overheidswebsites zijn onderzocht.

Inmiddels lijkt de kwaliteit van overheidssites in Nederland flink te zijn gestegen, mede door implementatie van de webrichtlijnen bij veel overheidswebsites.

Lijst toegankelijke websites in Nederland: http://www.accessibility.nl/toetsing/deelnemers/sites-prio1

Zie voor het volledige belgische onderzoek: http://www.anysurfer.be/toegankelijkheidsmonitor/

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.