Terug naar nieuwsoverzicht

Rechter veroordeelt Amerikaans bedrijf

Bron: http://www.dralegal.org/cases/private_business/nfb_v_target.php

screenshot van website van Target

De Federale districtsrechtbank in San Francisco besliste afgelopen week (2 oktober 2007) dat de website van Target.com, een Amerikaanse online winkelketen, toegankelijk moet zijn (voor blinden). De zaak werd namens blinden aangespannen door de National Federation of the Blind (NFB).

Volgens de NFB is de website van Target ontoegankelijk voor blinden en daarom in strijd met de Americans with Disabilities Act. (ADA), the California Unruh Civil Rights Act, and the California Disabled Persons Act. Target stelde dat toegankelijkheid van een website volgens de wet niet verplicht is en wilde de wet beperken tot de fysieke winkels. De rechter was het daarmee dus niet eens. De uitspraak betekent een enorme verbreding van de interpretatie van de bestaande wet. Door ditt besluit van de rechtbank komt de weg vrij voor rechtzaken over geldelijke compensatie.

Het gerechtshof bepaalde in deze zaak tegen target.com twee belangrijke zaken:

  • De zaak is breed toepasbaar voor alle blinden en valt onder de Americans With Disabilities Act (ADA).
  • De Californische wet vereist dat websites zoals die van target.com toegankelijk moeten zijn.

De president van de NFB, Dr. Marc Maurer, stelde: “Dit is een geweldige stap voorwaarts voor blinde mensen in het hele land.die al heel lang geen gelijke toegang hebben tot de internet economie.”
Larry Paradis van Disability Rights Advocates, zegt: “Target heeft een veldslag geleverd tegen blinde consumenten als het gaat om de internet economie. Het besluit van de rechtbank maakt duidelijk dat mensen met een beperking in de maatschappij niet langer als tweederangs burger kunnen worden behandeld. Dit besluit komt ten goede aan honderden of duizenden Amerikanen met een beperking.”

Tweakers discussie en poll

Op de website tweakers.net ontstond naar aanleiding van het bericht een levendige discussie. Op de voorpagina van de website werd een poll geplaatst met de vraag "In Amerika hebben blinden een winkelketen aangeklaagd omdat de website voor hen niet goed bruikbaar is. Zouden bedrijven verplicht moeten worden om hun websites toegankelijk te maken voor blinden?".
Een meerderheid (43,8 procent) van de tweakers.net bezoekers was van mening dat de klagers gelijk hebben maar dat aanklagen/dwingen overdreven is. 29,7 procent was van mening dat een bedrijf zelf moet kunnen bepalen of ze blinden als klant willen. 15,8 procent vindt het niet nodig zolang er een fysieke winkel of een ander alternatief is . Slechts 10,7 procent vindt dat blinden dezelfde rechten hebben als iedereen. Meer dan 12.000 mensen brachten hun stem uit.

Opmerkelijke reacties op tweakers.net

Hieronder een aantal opmerkelijke reacties van het Tweakers.net forum. Er waren trouwens ook wel flink wat positieve bijdragen aan de discussie.

Nu is het wachten op de eerste rechtzaak van doven tegen mobile telefoonproviders.

Comateuze patienten kunnen de website ook niet lezen. Moeten we dan verplicht implantaten maken zodat coma-patienten ook websites kunnen bezoeken

de uitvoer van een computer is traditioneel gezien altijd een beeldscherm geweest. De computer is dus bedoeld voor mensen zonder visuele handicap. Tevens is het internet een manier om informatie aan te bieden. Volgens mij heeft niemand recht op informatie, dat zou de wereld op zijn kop zijn.Als je niet tot de doelgroep hoort, moet je niet lopen piepen maar moet je iets gaan doen wat je wel kunt.

Ik weet niet of het wel zo hufterig is als je zo'n grote site niet wil aanpassen. Dacht je dat dat gratis was?

..dalijk moet je je website in alle talen van de wereld maken omdat mensen ook timboektaans spreken. Of digitaal braille. Wat kost zo'n onzin een gezond en winstgevend bedrijf niet?? Dalijk kunnen de werknemers naar huis omdat de baas zijn site in 105+1 talen moet uitbrengen.

Waarom maken ze niet een http://babel.altavista.com (Systran) variant die zoiets voor de blinde doet en doen ze het in het ziekenfonds financieren. Omdat die amerikanen geen ziekenfonds hebben. Nou, dan moeten de blinden maar even wachten tot de technologie beschikbaar is.

volkomen belachelijk. nog even en dan komt er een rechtzaak van een analfabeet omdat hij niet kan navigeren op de website omdat er te weinig plaatjes staan..

Gaan we nu ook alle winkels / instellingen waar je iets telefonisch moet melden (zijn er nog steeds zat) verplichten een chat service op te zetten vanwege de stotteraars / stomme en dove mensen?

dan ga ik meteen peugeot aanklagen, want hun 308 is niet toegankelijk voor mn oom die zn benen verloren is

Blinden hebben het jaren, eeuwen, millenia gered om in hun basisbehoeften te voorzien, en nu zouden ze opeens internet nodig hebben om aan eten, drinken en slaap te komen? Sorry hoor, maar dit gaat nergens over.

Als die kerel zo graag bij Target wil shoppen dan kan hij hooguit vriendelijk vragen of ze de boel willen aanpassen, of via andere wegen bestellen.

No offence tegen blinden hoor, maar waarom zou een blinde zijn eigen meubels uit willen kiezen? Natuurlijk, het moet mooi staan voor bezoek etc., maar als ik blind zou zijn, zou ik dat mijn vrouw/kinderen/familie laten doen

Natuurlijk kan je dit voor een groot deel standaard in je ontwerp meenemen maar het blijft tijd kosten.

Los van het feit of ze in hun recht staan of dat wettelijk toegang voor blinden tot websites geregeld is moeten ze me toch eens gaan uitleggen wat een blinde op een wehkamp achtige website te zoeken heeft ik bedoel 95% van wat ze daar aanbieden kan een blinde toch niet op afstand kopen.

Ik vind dit meer een gevalletje iemand die in een rolstoel zit die de renbaan aanklaagt omdat hij niet mee kan doen met de 100 meter sprint, of iemand met dyslexie die gaat klagen dat de vragen uit 10 voor taal te moeilijk zijn voor hem. Niet lullig bedoeld maar als je een handycap hebt moet je daarmee leren leven en helaas maakt dat dat je bepaalde dingen wel en bepaalde dingen niet kan.

Ik word zo moe van dit soort geneuzel. en ben het eens met reb65 dat je er zelf alles aan mag doen om je handicap dragelijk te maken (microsoft sam de tekst laten spreken) maar dat je verder moet accepteren dat je het prachtige herfst weer niet hebt kunnen zien zonder de rekening daarvoor bij Erwin Kroll in te dienen.

En nog een positieve:

En dat iedereen er al jaren een rommeltje van maakt qua websites en doet waar ie zelf zin in heeft. Als websitebouwers eens hun vak goed gingen leren in plaats van dat gepruts dat je nu in 95% van alle websites ziet zou deze rechtzaak er nooit zijn geweest.

Er zijn standaarden en die zijn er niet voor niets. Als men huizen zou bouwen zoals er nu websites worden gebouwd dan zou er niet veel rechtop blijven staan. Daar zit het probleem, niet bij een blinde die graag het internet op wilt.

Heel veel dingen worden misbruikt om het er mooier uit te laten zien zonder daarbij rekening te houden dat je site er misschien wel leuk uitziet maar één grote rommel wordt.

Je ziet gewoon dat het nog veel zelfleer en het betere knip en plakwerk is zonder dat "professionals" weten waar ze mee bezig zijn. Zodra sitebouwers hun werk eens goed gaan doen zal je ook zien dat de meldingen van: "deze site werkt alleen maar in die en die browser" veranderen in: "deze site werkt in alle browsers".

Meer lezen:

Het Engelstalige persbericht:
www.dralegal.org/..../Target_press_release_Oct_07.txt

Het oordeel van de rechter:
www.dralegal.org/..../target/target-order.txt

Eerder nieuwsbericht over deze zaak:
http://www.accessibility.nl/algemeen/nieuws?id=123

Hele interessante discussie over de Target zaak op het tweakers forum:
blinden gaan door met zaak tegen ontoegankelijke website

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.