Terug naar nieuwsoverzicht

Zwartboek op DVD met gesproken menu en audio descriptie

Utrecht, 21 juni 2007 - Sinds vandaag is de DVD van Zwartboek met audiodescriptie uit. De DVD is voorzien van een gesproken menu en is daarom eenvoudig op te starten voor mensen die het wat slechter zien of zelfs helemaal blind zijn. Al eerder verscheen de film met ondertitels voor doven en slechthorenden. Er wordt op dit moment ook hard gewerkt aan de toelichting van de ijkpunten voor toegankelijkheid van online multimedia (waaronder video en audio). Bij deze film kunnen we alvast een kijkje nemen.

Bij audio descriptie wordt, tussen de dialogen door, verteld wat er in de film visueel gebeurt als dat van belang is om de film te kunnen volgen. Acteur Derek de Lint heeft de audiodescriptie bij Zwartboek ingesproken. Hij vertelt op een extra geluidsspoor over de visuele aspecten, zoals mimiek, kostuums en landschappen.

Meisje toont benen aan Duitse soldaten in film Zwartboek

De speciale versie met audio descriptie ging eerder deze maand in premiere in de City bioscoop in Utrecht. City ondersteunt audio descriptie. Mensen kunnen dan een oortje aanvragen waarmee ook in de bioscoop de audio descriptie beschikbaar is. Een uitkomst voor mensen die slechter zien. Bij de premiere vertelde een blinde bezoeker aan acteur Derek de Lint: "Eindelijk kan ik na 25 jaar weer naar de bioscoop". Producent San Fu Maltha nam bij de premiere het applaus van het publiek in ontvangst en reageerde enthousiast op de zaal. Hij gaf aan dat zijn eerstvolgende film 'hongerwinter' naar een boek van Jan Terlouw, ook voorzien zal zijn van audio descriptie.

Eerder konden mensen met een visuele handicap terecht bij de film 'Blind' maar die is nog niet beschikbaar op DVD.

Het Oogfonds en Viziris roepen filmproducenten dringend op om vanaf nu de toevoeging van audiodesriptie standaard op te nemen in de begroting van elke speelfilm. De kostenpost 'audiodescriptie' wordt door het Filmfonds erkend.

De film zwartboek, naar het scenario van Gerard Soeteman en Paul Verhoeven, is een oorlogsthriller over een jonge joodse vrouw, gespeeld door Carice van Houten, die zich aansluit bij het Haagse verzet. Om zijn zoon te redden haalt de leider van het verzet haar over om een affaire met het hoofd van de SD te beginnen. Ze wordt steeds verder meegezogen in een dodelijk web van dubbelspel en verraad.

De speciale versie is te bestellen via Dedicon en Viziris.

Meer informatie:
http://www.oogfonds.nl/voorpagina/Zwartboek/index.htm
http://www.dedicon.nl
http://www.viziris.nl
http://www.zwartboekdefilm.nl/
http://www.fuworks.nl/getmovienl.php?pid=56

Gerelateerde ijkpunten voor online video:

http://www.accessibility.nl/internet/uitleg/p1ijkpunten/ijkpunt13
http://www.accessibility.nl/internet/uitleg/p1ijkpunten/ijkpunt14

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.