Terug naar nieuwsoverzicht

Provinciale stemwijzers en websites: Op weg naar toegankelijkheid

Van de elf onderzochte websites voor de provinciale verkiezingen voldoet slechts één aan de eisen van toegankelijkheid. Dit blijkt uit een onderzoek dat door Accessibility is uitgevoerd in opdracht de stichting Waarmerk drempelvrij.nl en Burger@Overheid.nl. Ouderen en gehandicapten kunnen nu op één toegankelijk site terecht (www.uheefthetvoorhetzeggen.nl) en dan nog nadat beide organisaties aan de bel hadden getrokken. De provincies zelf hebben een kans laten lopen om iets aan hun onbekendheid te doen.

De eisen van het Waarmerk drempelvrij.nl garanderen dat websites toegankelijk zijn voor alle gebruikersgroepen. Als websites aan het waarmerk voldoen, kunnen ouderen en gehandicapten zich goed informeren en dus hun democratische rechten uitoefenen. Bij de landelijke verkiezingen in november 2006 voldeed geen van de onderzochte sites (http://www.burger.overheid.nl/wat_doen_we_nu/nieuws?itemID=43) aan de eisen. Nu voldoet één van de onderzochte sites (de algemene informatiesite over de statenverkiezingen). Een aantal andere heeft toegezegd verbeteringen aan te brengen.

De provincies zelf hebben een uitgelezen kans laten lopen om iets aan hun onbekendheid te doen en de betrokkenheid van burgers te vergroten Bij de lancering van de twaalf Provinciale Stemwijzers voor de statenverkiezingen sprak de voorzitter van het InterProvinciaal Overleg (IPO), de heer J. Franssen over het feit dat 'de provincie altijd een bestuurslaag is die worstelt met een bekendheidsprobleem'. Toegankelijke provinciale voorlichting zou wel eens kunnen bijdragen aan het verbeteren van die bekendheid. De stemwijzers en provinciale sites die in de aanloop naar de provinciale verkiezingen hulp bieden bij het bepalen van de stemkeuze aan de hand van stellingen en uitspraken uit de verkiezingsprogramma's van politieke partijen, zijn niet goed bruikbaar voor ouderen en mensen met een handicap. Provincies sluiten daarmee grote groepen kiezers uit. Dat zij zich onvoldoende bewust zijn van het belang van moderne voorlichting bleek ook al uit het feit dat 7 van de 12 provincies niet meedoen aan de website www.wiekiesjij.nl.

Hieronder staan de gegevens van de verzonden rapporten, waarbij uitdrukkelijk zij vermeld dat sommige sites nu minder fouten hebben dan ten tijde van het onderzoek.

WebsiteGoedFoutnvt.Totaal
www.zeeland.nl 6 3 7 16
www.programvergelijking.nl 4 2 10 16
www.provinciegroningen.nl 3 4 9 16
www.joulud.nl 3 5 8 16
www.limburg.nl 3 5 8 16
www.provincie-utrecht.nl 3 5 8 16
www.uheefthetvoorhetzeggen.nl 8 0 8 16
www.zuid-holland.nl 3 5 8 16
www.stemwijzer.nl 3 7 6 16
www.provincies.nl 2 4 10 16
www.kieskompas.nl 2 4 10 16

Zie voor het volledige persbericht van Stichting Waarmerk drempelvrij.nl: Provinciale stemwijzers en websites: Op weg naar toegankelijkheid

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.