Terug naar nieuwsoverzicht

Oude technologie wordt nieuw

Bron: W3C

Hoewel er al een betere opvolger is gaat het W3C de standaard die aan de basis staat van het internet, HTML, nieuw leven inblazen. Dit op aandringen van ontwerpers, ontwikkelaars en vooral grotere bedrijven en browsersfabrikanten in de VS. Het werk begint met een grondige inspectie van de laatste gestandaardiseerd versie (dat was al versie 4) die tien jaar geleden werd voltooid. Er is al enige tijd een versie 5 beschikbaar maar die is buiten de W3C kanalen om ontwikkeld en dus niet breed ondersteund.

Al vorig jaar maakte Tim Berners Lee tussen de regels door bekend dat het W3C had beslist om HTML nieuw leven in te blazen. In feite zei hij dat de nieuwe en betere (XHTML) standaard het in ieder geval tijdelijk heeft afgelegd tegen de werkelijkheid. In zijn bijlage reinventing HTML op het DIG weblog zegt hij dat het W3C een betere standaard heeft gemaakt voor websites, maar dat de meeste mensen de oude standaard blijven gebruiken:

"The attempt to get the world to switch to XML, including quotes around attribute values and slashes in empty tags and namespaces all at once didn't work. The large HTML-generating public did not move, largely because the browsers didn't complain. Some large communities did shift and are enjoying the fruits of well-formed systems, but not all."

Dat websites met de oude code minder goed werken, dat de code meestal een soepje is en dat er geen enkele garantie is dat de site over drie jaar nog zichtbaar is in nieuwe versies van browsers schijnt vrijwel niemand te deren.

Die oude standaard is wel een hele beroemde. Met HTML is het internet begonnen en heel snel groot geworden. Het is eenvoudig te leren en toe te passen. Omdat iedereen het kan, er al miljarden pagina's mee zijn gemaakt en er vaak fouten werden gemaakt zijn browsers heel tolerant. Eigenlijk is het moeilijk om HTML code te schrijven die er in een browser niet goed uitziet. En dat is nou juist het probleem. Doordat browsers eigenlijk alle fouten repareren is er voor bouwers eigenlijk ook geen noodzaak om goede code te gebruiken. Het ziet er toch wel goed uit!

De laatste versie van HTML dateert uit 1999 en is dus opgevolgd door XHTML. Het nieuwe XHTML is net zo eenvoudig als zijn voorganger maar gebaseerd op een bredere standaard (XML). Het is dus beter naar de toekomst en beter platform en browser onafhankelijk. Wie wil voldoen aan de Webrichtlijnen moet daarom ook voldoen aan de XHTML standaard en niet aan het oudere HTML.

HTML wordt incrementeel aangepast. Wat dat precies wil zeggen is nog niet duidelijk. Wat de betekenis is voor toegankelijkheid is ook nog niet duidelijk. Als het maar niet betekent dat we straks weer allemaal tabellen mogen gaan gebruiken voor layout. En wat doen we met frames?
Het zou al een enorme vooruitgang zijn als bouwers goede code zouden gaan gebruiken want dat is nog lang niet altijd vanzelfspreken. Tim Berners Lee gaf daarom in zijn blogbijdrage ook aan dat W3C extra inspanning zal doen aan het verbeteren van de validatietools.

Nu nog mensen informeren over het bestaan van toegankelijkheid, standaarden en validatieprogramma's want in de collegezalen waar wij komen voor gastcollege's blijken die onderwerpen allemaal niet aan de orde te zijn geweest of geen deel uit te maken van de beoordeling van webproducten van studenten. En dan hebben we het over de kwaliteit van professionele webbouwers nog niet gehad. Vorig jaar bleek bij de monitor van overheidssites bijna 99 procent geen goede code te hebben...

De Web Hypertext Application Technology Working Group (WHAT WG) heeft een belangrijke rol gespeeld (http://www.whatwg.org/). Deze groep is al meerdere jaren bezig om niet over te schakelen op het betere xhtml maar juist html aan te passen en de gaten te vullen. Zij hebben ondertussen een eigen versie 5 van html opgeleverd. Ze zijn ook actief binnen het W3C met een voorstel voor formulieren (web forms).

Meer informatie:

http://www.w3.org/TR/web-forms-2/
www.456bereastreet.com forum
http://dig.csail.mit.edu/breadcrumbs/node/166
http://blog.fawny.org/2006/10/28/tbl-html/

Voor meer informatie, zie de Nederlandse vertaling van het persbericht van W3C:
http://www.w3c.nl/Vertalingen/2007/html-pressrelease.shtml.nl

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.