Terug naar nieuwsoverzicht

Overheid biedt Webrichtlijnen toetstool aan

Dat wil toch iedereen: Een pagina op het internet waar je het webadres van je buurman invult, even wachten en dan zie je precies of zijn of haar site wel duurzaam en toegankelijk is.

De overheid heeft sinds een aantal dagen een toetstool online staan waarmee dat kan. Nou ja, bijna kan, want niet alles is elektronisch te meten. Een volledige Webrichtlijnentoetsing, oftewel een compleet beeld van de kwaliteit en duurzaamheid van een website, bestaat uit een combinatie van een elektronische en handmatige toetsing. Zo kan een tool bijvoorbeeld wel meten of een afbeeldingen een beschrijving heeft maar kan die niet zien of die beschrijving effectief is. Logo van overheid,nl WebrichtlijnenBeschrijvingen van afbeeldingen zijn belangrijk voor mensen die bijvoorbeeld op hun telefoon afbeeldingen uit hebben staan of voor mensen die blind zijn. Dit moet dus aanvullend handmatig getoetst worden. toch is dit wel de ultieme en eenvoudige te gebruiken online tool om een website mee te testen. De tool geeft een uitstekende eerste indruk van de toegankelijkheid en duurzaamheid van een website.

De in totaal 125 webrichtlijnen staan garant voor duurzame en toegankelijke websites. Op dit moment wordt ongeveer 37 procent van de 125 richtlijnen door de tool getoetst. De resterende ijkpunten moeten handmatig worden bekeken. Maar de tool geeft alvast een goede indicatie van wat er daar te verwachten is. Een deel van de handmatig te toetsen richtlijnen wordt afgedekt door het toetsingsprotocol van het Waarmerk drempelvrij.nl. Het gaat dan vooral om de richtlijnen die betrekking hebben op de toegankelijkheid. Deze zijn identiek aan de bekende W3C richtlijnen voor toegankelijkheid (WCAG).

Websites die het Waarmerk drempelvrij.nl logo hebben scoren in de toets hoger dan websites zonder. In de toets kan men dat zelf uitproberen door een keer met en een keer zonder Waarmerk aan te vinken. Websites die hoog scoren komen in de monitor te staan waar ze door iedereen gerankt kunnen worden op datum, score, opdrachtgever, ministerie, leverancier etc. Leuk voor een top tien. De monitor is dus een prima middel om per website inzichtelijk te maken of en in hoeverre de aangemelde rijksoverheidswebsites voldoen.

Meer informatie:

Toetsing van de Webrichtlijnen en het waarmerk drempelvrij:
http://www.accessibility.nl/toetsing

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.