Terug naar nieuwsoverzicht

Online winkel moet toegankelijk zijn in VS

winkelketens waarvan de website niet toegankelijk is kunnen in de VS voor de rechter worden gedaagd. Deze uitspraak deed een Federale rechter begin september. De beslissing gaat over de zaak die door de Federatie van de Blinden (NFB) is aangespannen tegen de winkelketen Target. Volgens de rechter gaat het om de interpretatie van bestaande wetgeving.

Volgens de Amerikaanse Federatie van de blinden is de website van Target ontoegankelijk voor blinden en daarom in strijd met de Americans with Disabilities Act. (ADA), the California Unruh Civil Rights Act, and the California Disabled Persons Act. Target stelde dat toegankelijkheid van een website volgens de wet niet verplicht is en wilde de wet beperken tot de fysieke winkels. De rechter was het daarmee niet eens. De uitspraak betekent een enorme verbreding van de interpretatie van de bestaande wet en een overwinning voor blinde mensen.

De zaak is aangespannen door de NFB en een blinde hbo student, Bruce Sexton. Beide worden ondersteund door een aantal toonaangevende advocatenkantoren.

Volgens de NFB voldoet de website niet aan simpele toegankelijkheidseisen zoals een beschrijving van afbeeldingen maar ook niet aan veel andere richtlijnen. De website is niet goed met het toetsenbord en met schermleesprogramma's te bedienen. Blinde bezoekers van de website kunnen niet online rondkijken en bestellen. Ze kunnen ook geen informatie bekijken over het bedrijf zelf, vacatures, nieuws voor investeerders en meer.

Nadat FNB Target verzocht om de website toegankelijk te maken, liet Target weten dat dit voor de wet niet nodig was. De rechter heeft nu anders geoordeeld.

Meer informatie:

Website van de NFB over Target

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.