Terug naar nieuwsoverzicht

Besluit kwaliteit Rijksoverheidswebsites genomineerd voor ISOC Award

Het Besluit kwaliteit Rijksoverheidswebsites is genomineerd voor de ISOC Award voor het meest succesvolle of veelbelovende internetgerelateerde initiatief vanuit de overheid. De uitreiking vindt plaats op 12 september 2006 in Eindhoven op de High Tech Campus.

Foto van Ine Aasted MadsenFoto van Thea FierensDankzij een motie van Kamerleden Madsen (CDA) en Fierens (PvdA) zullen vanaf 1 september 2006 alle nieuwe websites die onder verantwoordelijkheid van de rijksoverheid vallen, moeten voldoen aan de door de overheid opgestelde Webrichtlijnen voor duurzamen en toegankelijke websites. In de Webrichtlijnen zijn de internationale toegankelijkheidsrichtlijnen, zoals deze ook worden gebruikt in het Waarmerk drempelvrij.nl opgenomen.

De afgelopen periode hebben diverse organisaties, waaronder het Waarmerk drempelvrij.nl, Federatie Slechtzienden en Blinden- Belang, de CG-Raad, Stichting Accessibility en Advies.overheid.nl zich hard gemaakt voor een verbetering van de toegankelijkheid van overheidswebsites.

De aanbieding van de Accessibility Monitor 2005, eind vorig jaar door de Federatie Slechtzienden en Blinden- Belang en de CG-Raad aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken, was hierin een belangrijke stap. In het rapport werd aangetoond dat 96% van de overheidssites niet voldeed aan de minimale toegankelijkheidseisen.

In april heeft de Kamer diverse malen met voormalig minister Pechtold gesproken. Deze loste voor het zomerreces zijn belofte in om met een besluit van de ministerraad te komen. Het besluit heeft verstrekkende gevolgen. Alle nieuwe websites die onder verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid worden ontwikkeld moeten vanaf 1 september a.s. toegankelijk zijn.

Stichting Accessibility ondersteunt de Stichting ICTU bij de aanpak daarvan. Accessibility biedt onder andere ondersteuning bij het verder ontwikkelen van de webrichtlijnen (zoals de afstemming met de internationale toegankelijkheidsrichtlijnen van W3C) en het toetsen van websites van de overheid aan de hand van de eisen voor drempelvrij.nl en de webrichtlijnen.

Meer informatie:
Over de Webrichtlijnen op deze site

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.