Terug naar nieuwsoverzicht

Meer televisie voor doven en slechthorenden

Bron: RVD 30-06-2006
De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel om de landelijke publieke omroep en commerciële omroep per 1 januari 2007 te verplichten om hun Nederlandstalige televisieprogramma’s te ondertitelen. Een zeer groot deel van de Nederlandstalige televisieprogramma’s wordt daarmee toegankelijk voor doven en slechthorenden.

Er zijn ongeveer anderhalf miljoen doven en slechthorenden in Nederland. Dit is 10 procent van de Nederlandse bevolking. Het is de bedoeling dat 95 procent van de Nederlandstalige programma’s van de landelijke publieke omroep ondertiteld worden. Voor de commerciële omroepen is het streven om 50 procent van de landelijke Nederlandstalige programmering te ondertitelen. Zowel de publieke als de commerciële omroepen hebben vier jaar de tijd om dit doel te behalen.

Het is de bedoeling om de norm van 50 procent norm voor de commerciële omroepen ook verplicht te stellen voor de Nederlandstalige zenders RTL 4, 5 en 7. Momenteel is dat nog niet mogelijk, omdat deze zenders vallen onder Luxemburgse jurisdictie. Hierover vindt overleg plaats in Europees verband.

Acc: De ondertitels zijn natuurlijk ook heel bruikbaar voor mensen met een visuele beperking. Zij kunnen de ondertitels laten voorlezen met een speciale box aan hun toestel.

Links:
http://www.minaz.nl/data/1151665118.pdf

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.