Terug naar nieuwsoverzicht

WCAG2.0 richtlijnen voor toegankelijkheid bereiken volgende fase

Bron: http://www.w3.org (Engelstalig)

Goed nieuws voor iedereen die zich bezighoudt met toegankelijkheid van websites.
W3C heeft zojuist de Last Call Working Draft uitgegeven van de Web Content Accessibility Guidelines 2.0 (WCAG 2.0). Tevens werden twee ondersteunende documenten uitgegeven. W3C vraagt iedereen nu om deze Last Call Working Draft kritisch te bekijken. Als er in het document nog zaken staan die de invoering of implementatie in de toekomst in de weg staan dan wordt u dringend opgeroepen dat door te geven.

Er wordt ook nog gewerkt aan de twee ondersteunende documenten: Understanding WCAG 2.0 (ed: Beter begrijpen van WCAG2.0) en aan een afzonderlijk document met meer technisch houvast, de zogenaamde Techniques for WCAG 2.0. Deze twee ondersteunende documenten zullen door de WCAG werkgroep later als Note worden uitgegeven als WCAG2.0 zelf een Recommendation wordt. Dit kan nog wel enige tijd duren.

W3C roept vooral op om commentaar in te sturen op het conformance model en de succes criteria. Als u commentaar in wilt sturen geef dan ook suggesties voor het oplossen van de door u gevonden knelpunten. Ook wil het W3C graag horen of u van plan bent om de richtlijnen door te gaan voeren in uw producten.

Commentaar dient uiterlijk 31 mei 2006 binnen te zijn in een van de volgende formaten:

  • online formulier,
  • downloadbaar excel formulier,
  • downloadbaar html formulier, or
  • downloadbaar text formulier.

Instructies en downloadbare bestanden zijn beschikbaar via:http://www.w3.org/WAI/WCAG20/comments/ (Engelstalig)

WCAG 2.0 gaat over toegankelijkheid van Web Content voor mensen met een functiebeperking. Het is echter toepasbaar op een groter aantal web technologien dan WCAG1.0 en is bedoeld voor een groter publiek.

Noot:
Totdat WCAG 2.0 een W3C Recommendation is, blijft WCAG 1.0 de stabiele versie die gebruikt moet worden. De meeste websites die voldoen aan WCAG1.0 vereisen geen significante of zelfs helemaal geen wijzigingen om te voldoen aan WCAG 2.0.

Deze versie van de WCAG2.0 richtlijnen is een zogenaamde Last Call Working Draft. Het uitgeven van de Last Call Working Draft geeft aan dat de Wergroep die voor deze richtlijn verantwoordelijk is denkt dat de tekst voldoende stabiel is om publieke reacties te vragen. De eerste publieke Working Draft van WCAG werd in januari 2001 gepubliceerd. Vanaf die tijd zijn er negen Working Drafts gepubliceerd en zijn er meer dan 1.000 knelpunten opgelost.

De volgende documenten zijn nu gepubliceerd:

De WCAG Werkgroep gelooft dat na deze publieke commentaar ronde, WCAG 2.0 snel klaar zal zijn om verder te gaan naar uiteindelijk Recommendation. Dat is nog drie stappen: Last Call Draft, Candidate Recommendation, Proposed Recommendation, Recommendation.

Bezoek de WCAG Werkgroep pagina voor meer informatie over deze commentaar periode. http://www.w3.org/WAI/ (Engelstalig)

Meer informatie over WCAG is beschikbaar op:
http://www.w3.org/WAI/GL/ (Engelstalig)

Een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van de vorige ontwerpversie:
http://www.w3.org/WAI/GL/WCAG20/change-history.html (Engelstalig)

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.