Terug naar nieuwsoverzicht

Vincent Bijlo over toegankelijkheid bij BNR nieuwsradio

Op de tast, zo was de titel van het BNR programma Elektronische Eeuw van deze week. Het onderwerp was toegankelijkheid van internetsites.
De Elektronische Eeuw ging voor deze uitzending op bezoek bij cabaretier Vincent Bijlo. Die geeft op een opgewekte, deskundige en welbespraakte manier een demonstratie van websites die moeilijk, en andere die makkelijk toegankelijk zijn voor mensen met een visuele functiebeperking.
In de Elektronische Eeuw worden actuele ontwikkelingen in de ICT besproken onder leiding van Herbert Blankesteijn. Kwesties rond computers en internet worden besproken zonder blabla, zakelijk, begrijpelijk en liefst met een kwinkslag.

BNR nieuwsradio meldt over deze uitzending: Websites van de overheid houden geen rekening met gehandicapten, in het bijzonder slechtzienden. Dat was de uitkomst van een onderzoek dat eind maart werd gepubliceerd in Engeland. Volgens de universiteit van Southampton houdt dik 60 procent zich niet aan richtlijnen van de standaardenorganisatie W3C. Dat onderzoek gold uiteraard de Britse situatie, maar in Nederland is het niet veel beter.
Volgens een onderzoek van de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang dat in oktober aan Tweede Kamer werd aangeboden voldoet in Nederland 96 procent van de sites niet aan de minimale eisen voor slechtzienden. De situatie wordt er alleen maar slechter op, aldus de FSB in oktober.

Bijlo neemt o.a. de website van de Tweede Kamer onder de loep. Die komt er niet goed vanaf. Het voorleesprogramma Read Speaker brengt zelfs flinke verwarring teweeg. Ook de site van real.com blijft niet veel van over.
Bijlo geeft in de uitzending prima tips voor mensen die bijvoorbeeld zelf eenvoudig websites toegankelijk willen maken. Gebruik bijvoorbeeld voor een link niet -klik hier- maar zet wat gelezen moet worden in een hyperlink. De site van Bijlo zelf kan dienen als een goed voorbeeld: www.vincentbijlo.com. Het is eenvoudig om bijvoorbeeld foto's toegankelijk te maken door daar een alt tekst bij te zetten. Dat is gewoon een goede omschrijving.

Blinden en slechtzienden moeten zich vooral actief opstellen en zelf manieren verzinnen want er is veel ontoegankelijkheid. Alleen klagen en zeuren helpt niet. Bijlo en Blankesteijn concluderen dat mensen met een functiebperking zich zelf moeten wapenen met hulpstukken, software en vooral ook onverzettelijkheid.

Deze zeer interessante uitzending met welbespraakte meningen en uitleg van cabaretier Vincent Bijlo is uitgezonden op 6 april maar is voorlopig nog even beschikbaar via:
Uitzending gemist. Surf naar het audiodossier van de elektronische eeuw
Bezoek ook de blog van Herbert Blankesteijn: http://eeuw.blogspot.com/
En ga natuurlijk naar de enige echte geautoriseerde Vincent Bijlo site

Vincent Bijlo verwijst in de uitzending naar de tools op de accessibility website om snel zelf te kijken of je website toegankelijk is: Ga naar het overzicht met alle tools of ga direct naar de pagina voor het testen van de code van je website

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.