Terug naar nieuwsoverzicht

Project over de toegankelijkheid van games

De game industrie ontwikkelt zich met een enorme snelheid. Games worden steeds complexer en behoren inmiddels tot de meest populaire vormen van entertainment. Jaarlijks wordt meer dan 7 miljard euro omgezet met de verkoop van games. Veel innovatieve oplossingen uit de game-industrie vinden hun toepassing in de nieuwe media en de ICT. Ook richten steeds meer studierichtingen op Hogescholen en Universiteiten zich op de games.

Tegenwoordig zijn games vaak zelfs meer dan entertainment worden ze steeds vaker gebruikt om mensen iets te leren of te laten oefenen, de zogenaamde "Serious Games" die hun uiting vinden in bijvoorbeeld digitale lespakketten. Helaas is de grote meerderheid van de computerspellen niet geschikt voor mensen met een functiebeperking en veel mensen met een handicap ondervinden problemen met het spelen van reguliere games. Naar schatting 10 tot 20% van de populatie heeft een beperking die problemen zou kunnen opleveren bij het spelen van games.

jongen met een joystick

Al geruime tijd zijn verscheidene initiatieven gelanceerd om de toegankelijkheid van computerspellen te verbeteren. Speciale games voor gehandicapten worden ontwikkeld voor speciale doelgroepen door kleine bedrijven en hobbyisten. Universiteiten laten studenten toegankelijke games ontwikkelen, vanwege de interessante uitdaging van het ontwikkelen voor een gelimiteerde doelgroep.

Ondanks deze initiatieven is de situatie nog niet verbeterd: de toegankelijkheid van games krijgt nauwelijks aandacht en het verschil tussen toegankelijke games en reguliere games wordt met de dag groter. De meeste ontwikkelaars van games zijn nog niet bekend met toegankelijkheid en de ontwikkelaars die toegankelijkheid wel belangrijk vinden, weten vaak niet waar te beginnen .

Het aanbod van games afkomstig uit studentenprojecten en de games die ontwikkeld zijn door hobbyisten is klein en vaak zijn het korte demonstraties die niet lang speelbaar zijn van een lage kwaliteit. Daarbij is de kennis die voortkomt uit de studentenprojecten vaak ongedocumenteerd of snel van het net verdwenen.

Het Game Accessibility project richt zich op deze problemen door de beschikbare informatie een permanente plaats op het internet te geven en zo onderzoekers, ontwikkelaars en gamers te informeren over het onderwerp. Bezoek de website en het forum voor meer informatie op de volgende url:
http://www.game-accessibility.com

Accessibility zoekt partners en sponsoren om de activiteiten van dit project uit te breiden. Graag voegen wij uw bijdrage toe of horen wij over uw expertise. Laat het ons weten of interacteer op het forum!

Het Game Accessibility is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) en de SNS bank.

jongen die een spel speelt
Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.