Terug naar nieuwsoverzicht

Stichting Accessibility bestaat 5 jaar!

Feestelijk 5 jaar Accessibility logo

Stichting Accessibility is ontstaan op 13 februari 2001 naar aanleiding van het boek Site Seeing van Eric Velleman en Henk Snetselaar. Sindsdien is Stichting Accessibility uitgegroeid tot het kenniscentrum voor web- en softwaretoegankelijkheid in Nederland en daarbuiten. De afgelopen 5 jaar is daardoor het nodige veranderd. Soms ten goede, soms niet. Toegankelijkheid van internet is namelijk nog steeds niet onlosmakelijk verbonden met de bouw van nieuwe websites. Ook de overheid is nog niet om. In 2005 bleek dat 96% van de overheidsites nog niet voldoet aan de minimale toegankelijkheidseisen.

Maar er is hoop. De trainingen van Accessibility hebben een groot aantal toegankelijke bouwers voortgebracht die, in veel gevallen, als een ambassadeur toegankelijkheid promoten. Steeds meer bouwers weten bovendien een toegankelijke website voor het Waarmerk op te leveren zonder dat daarvoor een hertoetsing nodig is. Daarnaast heeft Accessibility met ontelbare onderzoeken, de Waarmerk regelingen en gratis brochures menig organisatie ondersteund bij het toegankelijk maken van de website.

In de afgelopen jaren heeft Accessibility haar expertise uitgebreid tot de toegankelijkheid van onder andere software. Ook was Accessibility actief betrokken bij innovatieve projecten met betrekking tot toegankelijkheid en ICT. Enkele voorbeelden hiervan zijn Drive: een futuristisch racespel voor blinden, Demor: een GPS locatie-gebasseerd 3D schietspel voor blinden, POWERchords: een toegankelijk computerprogramma om muziek mee te maken en De Geluidengang: een interactieve audio installatie in de gangen van het schoolgebouw van Bartiméus Zeist.

Ook voor de komende jaren mag u nog veel van Accessibility verwachten. Het Gecertificeerd Toegankelijke Bouwers Programma moet, net als het Accessibility Lespakket, bij de bron promoten. Daarnaast zal Accessibility, in samenwerking met anderen, blijven hameren op het belang van internet toegankelijkheid en iedereen ondersteunen die een toegankelijke website nastreeft. Want internet is voor iedereen maar alleen als internet voor iedereen bruikbaar is.

Het team van Accessibility

Foto van een chocoladetaart met het getal 5 erop die wordt aangesneden

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.