Terug naar nieuwsoverzicht

Wereldprimeur: Mobiel Bankieren SNS Bank krijgt keurmerk voor online toegankelijkheid

Scapino eerste gecertificeerde webwinkel: MKB ontdekt winst van toegankelijk internet

Een feestelijke taart met daarop het logo van het Waarmerk drempelvrij.nl wordt uitgereikt door Jan TroostSNS Bank en schoenenretailer Scapino ontvingen gisteren in Driebergen het 'Waarmerk drempelvrij.nl' uit handen van Jan Troost, voorzitter van stichting Waarmerk drempelvrij.nl. Dit gebeurde tijdens een seminar over de voordelen van kwaliteit en toegankelijkheid van websites voor ondernemers in het MKB.
Scapino is de eerste webwinkel die voldoet aan de eisen van toegankelijk internet. Mobiel bankieren van SNS Bank kreeg het keurmerk en heeft daarmee een wereldprimeur: het is wereldwijd de eerste bank waarvan de dienst mobiel bankieren voldoet aan de internationale ijkpunten voor online toegankelijkheid.

Beide bedrijven bewijzen dat investeren in een toegankelijke website loont voor consument en ondernemer. "We doen het niet omdat we zo aardig willen zijn, maar omdat het centen en consumenten oplevert. We verkopen domweg meer", sloeg Wijnand Jongen, directeur van Nederlandse Thuiswinkel Organisatie, tijdens het seminar de spijker op zijn kop. Het seminar was een initiatief van stichting Bartiméus Accessibility die ijvert voor toegankelijk internet voor iedereen.

Toegankelijk internet renderende investering in 20% van de consumenten

De totale thuiswinkelmarkt in Nederland bedroeg in 2004 meer dan 2,8 miljard euro. Online werd in 2004 voor 1,7 miljard euro gekocht. Voor 20% van de Nederlanders is de thuiswinkelmarkt minder toegankelijk, omdat ze stranden op de drempel van de digitale winkel omdat die niet volgens de standaarden is gebouwd. Dat is een gemiste kans voor elke ondernemer. Er zijn in Nederland namelijk 700.000 mensen met een beperkte hand- en armfunctie; 1.62 miljoen mensen met een gehoor- en 640.000 mensen met een visuele beperking. In totaal bijna 3 miljoen potentiële klanten. Nog afgezien van de groeiende groep senioren van 1,6 miljoen mensen voor wie toegankelijk internet een must is.

Online mobiel bankieren

Ontoegankelijkheid van online mobiel bankieren wordt vooral veroorzaakt door vooroordelen over beveiliging. In het project van SNS Bank is intensief samengewerkt met de stichting Bartiméus Accessibility en de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang. Er zijn uitgebreide gebruikersonderzoeken uitgevoerd met mensen met een functiebeperking. Er wordt nog gezocht naar een oplossing voor de digipas voor uitwisseling van codenummers.

Waarmerk drempelvrij.nl

De Stichting Waarmerk drempelvrij.nl heeft als doelstelling de toegankelijkheid van Nederlandse websites te bevorderen voor iedereen, inclusief mensen met een functiebeperking en senioren. Hiervoor is een transparante regeling met logo's en heldere normen opgezet die door de Stichting wordt beheerd. Een toegankelijke website voldoet aan de eisen voor het Waarmerk drempelvrij.nl (afgeleid van de prioriteit 1 ijkpunten van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG1.0) van het World Wide Web Consortium (W3C)). Recent ontving het Waarmerk drempelvrij.nl de Branche Innovatie Award 2005 van de Thuiswinkelorganisatie.

Accessibility.nl

De stichting Bartiméus Accessibility is hét expertisecentrum voor toegankelijkheid van internet en software. Accessibility biedt veel informatie over toegankelijkheid, handicap, onderzoek, training en toetsing van toegankelijkheid. Van technische tot en met praktische en beleidsondersteunende informatie.

Steven Hay, Jan Willem Dreteler, Steven de Raat en Jan Terlouw tijdens het MKB SeminarGebakjes met Waarmerk drempelvrij.nl logo

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.