Terug naar nieuwsoverzicht

Resultaten publieke consultatie EU over elektronische toegankelijkheid

"Dit was onze eerste on-line publieke consultatie over elektronische toegankelijkheid (eAccessibility), en de respons overtrof ruim onze verwachtingen, vanuit alle doelgroepen" reageerde Informatie en Media Commissaris Viviane Reding. De observaties die werden neergelegd door experts en belanghebbenden leveren een duidelijke sociale, ethische en economische gronden om verder te gaan met de inspanningen om de voordelen van ICT te vergroten naar de 90 miljoen EU burgers die op dit moment niet in staat zijn volledig gebruik te maken van de vruchten van ICT.
Het toegankelijker maken van de informatie maatschappij is voor mij zowel een sociale noodzaak als een economisch doel. "Als we nieuwe technologieën toegankelijker kunnen maken, dan zal ook de potentiële markt voor deze producten groter zijn".

Politiek ten aanzien van eAccessibility

De eAccessibility politiek van de Commissie richt zich vooral op het verwijderen van drempels die voortkomen uit slecht ontwerp van ICT producten en diensten, specifiek voor mensen met een handicap en senioren. Dit leunt op verschillende, in Europa tot dusver weinig gebruikte instrumenten, die vallen binnen het bestaande juridische raamwerk (bijvoorbeeld publieke aanbestedingseisen, product certificering en specifieke wettelijke bepalingen) en moet leiden tot de vrijwillige harmonisatie van wet- en regelgeving in de Lidstaten en tegelijkertijd tot het aanmoedigen van industriële initiatieven.
Deze instrumenten worden aangevuld met maatregelen om de ontwikkeling van technische standaarden die toegankelijkheid vergroten te bevorderen, elektronische vaardigheden (eSkills) te leren, "Design-for-all" toepassingen te verbreden, implementatie van web toegankelijkheid te vergroten, EU lidstaten aan te moedigen om good-practice te vergelijken en te delen en om toegankelijkheidsonderzoek en technologische ontwikkeling in het ICT veld te stimuleren.

Andere maatregelen (waaronder mogelijke verdere wetgeving op EU niveau) kunnen over twee jaar worden overwogen, in het licht van de vooruitgang en de impact die niet verplichte maatregelen hebben gehad op het verbeteren van de toegankelijkheid in Europa.

Meer informatie (Engelstalig):

Report: Public on-line consultation on a forthcoming Commission Communication eAccessibility

Information Society Consultations

2005 EC Communication on eAccessibility

Geen data gevonden om gerelateerde documenten mee te vergelijken.
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.